10 tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind ADHD heeft

Kinderen wpk-admin 14 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

Soms maken ouders zich zorgen als hun kind meer energie lijkt te hebben dan andere kinderen. Dit is echter niet nodig. Meer energie wil niet meteen duiden op ADHD.

Maar het zou kunnen dat je kind meer gedrag vertoont dat erop zou kunnen wijzen dat hij of zij misschien een vorm van ADHD heeft.

Kinderen en ADHD

ADHD – Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, ofwel snel afgeleid en hyperactief gedrag – komt vaker voor dan je denkt.  Elk persoon kan dit echter anders uiten, en het is ook lang niet bij iedereen op dezelfde manier aanwezig (zowel voor de buitenwereld als voor de persoon zelf).

Om het overzichtelijk te houden, bestaan er drie soorten types ADHD, namelijk:

1. ADHD-I, vroeger ook wel ADD-type genoemd. Hierbij staan aandachtstekort en concentratieproblemen het meest op centraal. Hyperactiviteit komt nauwelijks voor.

2. ADHD-H, het hyperactieve en impulsieve type. Hier staan ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit op de voorgrond.

3. ADHD-C, het gecombineerde type. Zowel problemen van het onoplettende als het hyperactieve type zijn aanwezig. Dit type ADHD komt het meeste voor.

Het is niet precies duidelijk hoeveel kinderen last hebben van ADHD, maar geschat wordt dat dit aantal tussen en 2 en 9% ligt. Hierbij is onderzoek gedaan onder volwassenen mensen, en is hen gevraagd in welke mate ze als kind last hadden van onderstaande symptomen.
Een belangrijk criteria is dat de ondervraagden dermate last hadden van de symptomen, dat ze tgen concrete problemen aanliepen in hun ontwikkeling thuis, op sociale gelegenheden en op school. ADHD komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Medicatie

Het is niet bekend hoeveel kinderen en jongeren op dit moment ADHD hebben. Er zijn geen recente Nederlandse onderzoeken of registraties die daarover betrouwbare gegevens kunnen leveren. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut gebruikt 5 tot 7 procent van de Nederlandse kinderen medicatie tegen ADHD. Het aantal kinderen dat medicatie voor ADHD krijgen, groeit bijna elk jaar.

ADHD – de symptomen

1. Je kind komt moeilijk tot rust

Dit is het klassieke voorbeeld van ADHD – een kind dat niet stil kan zitten. Kinderen met ADHD hebben vaak de behoefte om de hele tijd lichamelijk actief te zijn, en zelfs als ze op hun plek zitten, zijn ze bezig met bewegen.

2. Je kind doet voordat hij denkt

Kinderen die ADHD hebben, zijn ontzettend impulsief en doen daarom vaak dingen voordat ze daarover hebben nagedacht. Door de vele impulsen en de focus die kinderen met ADHD kunnen hebben, brengen ze zich vaak onnodig in gevaar. In het verkeer, bijvoorbeeld.

3. Je kind is een dagdromer

Naast het feit dat iemand met ADHD hartstikke actief kan zijn, kunnen ze ook helemaal in zichzelf keren en verdwijnen in een dagdroom. Kinderen die hier een handje van hebben, zijn minder hyperactief en outgoing en zijn in een klas een van de rustigste kinderen. Ze kunnen zichzelf goed vermaken en zijn vaak verlegen in gezelschappen.

4. Je kind heeft moeite met luisteren

Soms lijkt het alsof een kind met ADHD je vragen expres negeert, maar dit is absoluut niet het geval. Volgens gedragsconsultant Rayma Griffin willen kinderen met ADHD echt wel naar je luisteren, maar hebben ze hier teveel moeite mee omdat ze negen van de tien keer worden overprikkeld door de dingen die er gebeuren in de ruimte waar jullie je bevinden.

5. Je kind is snel afgeleid

Dit heeft wederom te maken met het moeilijk kunnen concentreren. Beginnen ze bij de buren in de muur te boren? Dan is de kans groot dat je kind zijn volledige concentratie in één klap kwijt is door dit geluid.

LEES OOK: 15 symptomen die erop wijzen dat je mogelijk ADHD voor volwassenen hebt

6. Je kind heeft moeite met multitasken

Om de binnenkant van het hoofd van iemand met ADHD te begrijpen, kun je het beste een vergelijking maken met een computer. Je zoekt verschillende dingen op in de browser (je vraagt je kind iets, terwijl hij ergens mee bezig is) en hoe meer tabbladen je open hebt staan, hoe trager het systeem werkt. Op een gegeven moment weet de computer niet meer wat de belangrijkste taak is en wat er in de wachtrij staat. Hierdoor loopt de computer vast. Zo werkt ook het brein van je kind. Hoe meer opdrachten er binnenkomen, hoe moeilijker het wordt ze te processen.

7. Je kind vindt het moeilijk om aan een taak te beginnen

Kinderen met ADHD vinden het vaak moeilijk om ergens aan te beginnen; een puzzel, huishoudelijk taakje of iets dergelijks. Dit is helemaal het geval als ze het niet interessant vinden. Ook vinden ze het lastig om van de ene taak meteen door te denderen met de andere. Reageert je kind vaak gefrustreerd als je ‘m vraagt om iets anders te gaan doen, dan kan dit een teken van ADHD zijn.

8. Je kind heeft vaak moodswings

Omdat het net lijkt alsof er soms geen prioriteitsfilter in het hoofd van kinderen met ADHD zit, kunnen ze snel gefrustreerd raken als ze veel aan hun hoofd hebben. Kinderen met ADHD piekeren vaak en vinden het moeilijk om rustig te worden.

9. Je kind is ongeorganiseerd

Volgens gedragsconsultant Rayma is ADHD niet alleen een bepaald soort gedrag, maar is het een ‘bugje’ dat het management van je brein in de war kan brengen. Is bijvoorbeeld de kamer, de schooltas en de kledingkast negen van de tien keer een regelrechte ramp vanbinnen, dan kan het zijn dat je kind een vorm van ADHD heeft.

10. Je kind vergeet afspraken na te komen

Het maken van huiswerk kan een echte uitdaging zijn voor kinderen met ADHD. Het indelen van tijd heeft ook weer met het management van het brein te maken, en kan daarom lastig zijn voor deze kinderen. Vaak wachten ze tot het laatste moment met het uitvoeren van een taak, wat ze dan weer stress tijdens het volbrengen ervan oplevert.

De bovenstaande lijst slechts een opsomming van de meest voorkomende symptomen. Als je denkt dat je kind een vorm van ADHD heeft, neem dan te allen tijde contact op met je huisarts. Deze lijst kun je gebruiken als indicatie.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen