Chlamydia: wat zijn de symptomen en kan je er onvruchtbaar van worden?

Gezondheid Rachelle Weiler 14 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Chlamydia een één van de meest voorkomende soa’s. Het wordt veroorzaakt door een bacterie: Chlamydia trachomatis.
Het is een seksueel overdraagbare aandoening die grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Onvruchtbaarheid is het meest ernstige gevolg.

Chlamydia kan je oplopen zodra je seks hebt met iemand die besmet is. De bacterie zorgt voor infecties in de baarmoedermond, anus, keel en plasbuis.
Ondanks dat Chlamydia een goed te behandelen SOA is, wordt Chlamydia gezien als een sluipende infectie. Veel mensen weten namelijk niet dat ze besmet zijn, omdat klachten ontbreken.

Chlamydia in cijfers

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland.
In 2017 hebben ruim 150.000 mensen zich laten testen op deze SOA. Bij ruim 27.000 mensen werd de infectie vastgesteld. Dit betreft ruim 18% van de mensen. Naar schatting zijn er nog veel mensen mensen met Chlamydia die dit niet weten.

Chlamydia komt net zoveel voor bij mannen als bij vrouwen, maar wordt bij mannen vaker gedetecteerd. In de helft van de gevallen bij mannen zijn de symptomen zodanig dat de infectie wordt opgespoord.
Bij vrouwen wordt Chlamydia echter maar bij 10 tot 30% van de gevallen opgespoord. Er zijn dus heel veel vrouwen die deze SOA bij zich dragen, maar hier niet van op de hoogte zijn.

Heel erg oneerlijk, want de gevolgen zijn voor vrouwen veel ernstiger dan voor mannen. Bij mannen kan de SOA leiden tot ontstekingen van de bijbal en de prostaat. Bij vrouwen kan Chlamydia leiden tot ontstekingen van de baarmoeder en eileiders. Dit kan onvruchtbaarheid tot gevolg hebben. Vanuit daar kan het overslaan tot ontstekingen in het bekken. Dit wordt ook wel pelvic inflammatory disease (PID) genoemd.

Bij ongeveer 1% van de vrouwen leidt Chlamydia tot permanente onvruchtbaarheid. Dit lot treft ongeveer 1000 vrouwen per jaar.

Symptomen van Chlamydia

Chlamydia is een ontzettend vervelende SOA, omdat symptomen zich niet altijd uiten. Er zijn veel vrouwen die de SOA onder de leden hebben, maar geen last hebben van klachten. Toch zijn er een paar symptomen waar je scherp op kan zijn:

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn en bloedverlies tijdens of na het vrijen
  • Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent
  • Meer of abnormale vaginale afscheiding
  • Jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting of diarree
  • Erge pijn in de onderbuik, met of zonder koorts
  • Bekkenontsteking met koorts

Als je last hebt van één of meer van de bovenstaande symptomen, is verder onderzoek aan te raden.

Chlamydia en onvruchtbaarheid

Een sluimerende infectie

Onvruchtbaarheid is helaas een van de meest serieuze, permanente aandoeningen die vrouwen over kunnen houden aan deze SOA. De kans hierop is vooral groot als de SOA al langer in je lichaam sluimert, zonder dat je hier last van hebt.

Er moet sprake zijn van een serieuze eileiderontsteking, wil een vrouw permanent onvruchtbaar worden. Dit betekent dat de infectie verder is verspreid via de baarmoedermond door de baarmoeder, om vervolgens in de eileiders terecht te komen. Hier moet de infectie een langere periode actief zijn, willen de gevolgen onomkeerbaar zijn.
Als je ten tijde van Chlamydia ook andere infecties hebt of last hebt van schimmels, kan de toegebrachte schade groter zijn.

Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Dit is een ontsteking in het bekkengebied, wat aangeeft dat de infectie vergevorderd is. De eileiders zijn dan ook vaak aangetast. Als er al sprake is van een prille zwangerschap, is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter.

Helaas bestaat er geen onderzoek om te testen of je vruchtbaarheid aangetast is. Dit komt vaak pas naar voren zodra er een kinderwens is en het niet lukt om zwanger te worden. Ben je bang dat je minder vruchtbaar bent door een Chlamydia-infectie? Breng dan je behandelend arts op de hoogte.

Een acute infectie

Als je in een relatief korte periode gemeenschap hebt gehad, snel erna klachten hebt gekregen en snel een test hebt gedaan, hoef je je hier minder zorgen om te maken. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica, waardoor je vruchtbaarheid niet aangetast wordt. De kans dat Chlamydia bij een eventuele volgende besmetting echter wél meer schade toebrengt is groter. Zorg er dus te allen tijde voor dat je niet nogmaals besmet wordt.

Bij twijfel, altijd testen!

Twijfel je of je misschien Chlamydia hebt? Doe dan een SOA-test. Dit kan je doen door een afspraak te maken bij de GGD, maar je kan ook een test bestellen en deze zelf thuis doen.

Als je al in een medisch traject zit om zwanger te worden, of voor een andere aandoening, overleg dan de relevantie van een Chlamydiatest. Dit kan worden onderzocht door bloed te prikken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme