15 x tekenen dat je mogelijk ADHD voor volwassenen hebt

Body Redactie 13 jul 2017
Leestijd: 5 minuten

ADHD is niet iets waar je grappen over maakt, integendeel. Het feit dat Famme’s Inge als kind moeite had met stilzitten, zich concentreren en omgaan met veranderingen zorgde in haar jeugd voor de nodige frustratie.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik – inmiddels 37 lentes jong – nog steeds ondergemiddeld scoor op bovenstaande vaardigheden. Onlangs stuitte ik op een artikel waarin het concept Adult ADHD centraal stond. Naar schatting hebben vandaag de dag 4 procent van de volwassenen ADHD, maar ligt het werkelijke aantal aanzienlijk hoger. De verklaring: volwassenen laten zich zelden testen op ADHD – en vroeger werd dat al helemaal niet gedaan.

ADHD voor volwassenen: géén diagnose

Het is zeker niet de bedoeling dat we pretenderen hier een medische diagnose te stellen (as if), maar onderstaande symptomen – en vooral als je aan meerdere ervan voldoet – kunnen mogelijk betekenen dat je aan ADHD voor volwassenen lijdt, aldus de Amerikaanse gezondheidssite Health.com.

1. Je hebt last van rusteloosheid

Waar ADHD bij kinderen zich vaak uit in hyperactiviteit, slaat ADHD bij volwassenen vaak om in een soort rusteloosheid en prikkelbaarheid. Het springen en rennen dat vaak bij kinderen met ADHD gezien wordt, wordt op latere leeftijd meer zichtbaar in niet stil kunnen zitten, maar dan iets subtieler.

2. Relaxen: ja graag, maar hoe dan?

Een logisch gevolg van #1 is dat je moeite hebt met echt ontspannen, zowel fysiek als mentaal. Als je op de bank een serie ligt te kijken, sta je minimaal zes keer op om iets te doen (plassen, thee zetten, je telefoon in de oplader doen of eruit halen, even te checken of je kind slaapt, snel even de was aanzetten). Vaak tot grote irritatie van degene naast je op de bank.

3. Je hebt een kind met ADHD

ADHD heeft namelijk een genetische component: als een familielid het heeft, ligt de kans dat een ander familielid het ook heeft tussen de 25 en 35 procent – aldus de Attention Deficit Disorder Association. Vaak is dat wat er gebeurt bij volwassenen: als hun kind gediagnosticeerd wordt, realiseren ze zich dat ze zelf mogelijk ook altijd last gehad hebben van ADHD (en laten zich al dan niet daarna alsnog testen).

4. Je bent geen ster in relaties

Zowel in de relatie met je partner als in andere relaties en vriendschappen. Het hangt samen met de onkunde om te gaan met veranderingen (vaak in een liefdesrelatie), maar ook om een houding aan te nemen in relaties met familieleden, vrienden en andere mensen in je omgeving. Omgekeerd vinden mensen je (gedrag) soms egoïstisch of moeilijk te plaatsen.

5. Je rookt(e)

Ongeveer 40 procent van de volwassenen met ADHD rookt – tegenover ‘slechts’ 26 procent van de hele bevolking. Nicotine werkt relatief effectief voor enkele ADHD-symptomen, zoals betere concentratie en meer focus. Veel ‘patiënten’ merken pas echt hoeveel last ze hebben van een en ander zodra ze zijn gestopt met roken.

6. Je had vroeger moeite op school

Het feit dat stilzitten en je concentreren voor een ADHD’er gemakkelijker gezegd dan gedaan is, verklaart meteen waarom veel kinderen met ADHD niet per se de beste kindjes van de klas waren. Niet dat ze minder slim waren, vaak juist het tegenovergestelde, maar ze moesten er vaak wel twee keer zo hard voor werken – juist omdat de omgeving voor hen een extra uitdaging bood.

7. Je bent gemakkelijk afgeleid

Zowel als mensen een ruimte binnenkomen waarin je zit (even kijken wie, wat en waar), maar ook als je je probeert te concentreren en je gedachten alle kanten opgaan. Zoals eerder gezegd: zich concentreren en focus houden is voor mensen met ADHD geen makkelijke opgave (tevens een van de kernproblemen).

8. Je bent kampioen uitstellen

Weinig mensen kunnen dingen zo goed (en vaak) uitstellen als iemand met ADHD. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze onder druk het beste écht kunnen focussen.

9. Strak plannen is een uitdaging voor je

Als logisch gevolg van het fervente uitstelgedrag (of oorzaak?) geldt dat mensen met ADHD geen helden zijn in het strak organiseren en plannen van dingen.

10. Je zoekt regelmatig de spanning op

Mensen met ADHD zijn thrillseekers. Dat uit zich in activiteiten als gokken, hard rijden en extreme sporten, maar ook in spanning in de vorm van buitenechtelijke affaires.

11. Je bent zeer regelmatig dingen kwijt

Variërend van je sleutels, telefoon en portemonnee tot het overzicht over je leven (oké, die laatste heb ik zelf toegevoegd). Goed nieuws: hier is de oplossing!

12. Je baan moet gevarieerd zijn, anders houd je het niet vol

Iedereen vindt niet alles aan z’n werk leuk en sommige dingen ronduit saai, maar voor iemand met ADHD is dat laatste volhouden op z’n zachtst gezegd ‘zeer uitdagend’. Daarom is het verstandig een gevarieerde baan te vinden waarbij herhaling (lees: saaiheid) zoveel mogelijk vermeden wordt.

13. Je wisselt snel van emoties (we noemen het ook wel moodswings)

Het ene moment kan je in woede ontsteken en oprecht heel boos zijn, maar dit kan kort daarna weer over zijn, en overgaan in tevredenheid of verdriet. Moodswings dus. Natuurlijk hebben veel mensen bij wie geen spoor van ADHD te vinden is daar ook last van, maar in combinatie met andere symptomen is het ook typsich een teken van ADHD (en ook van bipolariteit, maar dat is weer een heel ander verhaal).

14. Je vindt het moeilijk zaken af te maken

Fotoboeken die nooit afgemaakt zijn, bergen wasgoed die voor de helft opgevouwen zijn, een bedrijf dat je wél inschreef bij de KvK maar verder nooit meer iets mee deed… dat idee.

15. Je bent impulsief

Zowel in woorden als daden. Je zegt vrijwel meteen wat er in je opkomt (zonder goed na te denken over de impact ervan), maar bent ook impulsief in het nemen van beslissingen. Mensen met ADHD zullen bij een ruzie op de werkvloer eerder acuut ontslag nemen of zich laten leiden door impulsaankopen.

Lees ook: Laten we voor eens en voor altijd afrekenen met deze mythes over ADHD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Health.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen