Aha! Dit is dus de reden waarom je kind zich niet ‘gedraagt’

Opvoeden Laurien Bleeker 9 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Weet je dat het eigenlijk gek zou zijn als een kind altijd maar zou doen wat jij zegt, en zich altijd perfect zou gedragen? En nooit huilt als iets anders gaat dan hij wilde, dat hij niet boos wordt als een kind zomaar iets van hem afpakt.

Het is dus heel onnatuurlijk als je kind uit zichzelf zijn speelgoed opruimt, zijn jas ophangt aan de kapstok en netjes en zonder dat jij iets hoeft te zeggen blijft zitten tot iedereen aan tafel z’n eten op heeft.

Waarom je kind zich niet ‘gedraagt’

Waarom dat gek is? Omdat je kind het gewoonweg nog niet kán.

De hersenen van je mini zijn nog niet zo ver ontwikkelt dat hij volledige impulsbeheersing heeft. Hij zal dan ook op alles wat hij ziet, ruikt, hoort, proeft én voelt reageren. Dat hoort bij een kind en dat is dan ook meteen de reden dat je kind niet altijd het gedrag laat zien dat jij van hem verwacht.

Impulsieve reacties

Het beheersen van impulsieve reacties moet een kind dus nog leren en dat kost tijd. Veel tijd wel eigenlijk, want pas als je kind 25 is, zijn de hersenen volledig ontwikkeld. Deze vaardigheid hoort dus bij de opvoeding en dat leer je een kind niet in een dag.

Daarom hangt hij vandaag niet uit zichzelf zijn jas aan de kapstok en morgen ook niet. En de dag erna ook niet. Maar steek je hier energie in, dan doet hij het volgend jaar misschien wel. We verwachten vaak veel van een kind, terwijl hij dat dus echt helemaal nog niet kan.

Hoe ga je er het beste mee om?

Ok, heel fijn dat je kind zich niet nog niet hoort te ‘gedragen’, maar hoe ga ik er dan het beste mee om?

1. Rustig blijven

Een kind weet niet hoe hij met al die overweldigende gevoelens om moet gaan. Als je kind regelmatig met dingen gooit wanneer hij boos is, dan is dat zijn manier om zijn boosheid te uiten. Aan jou de taak om rustig te blijven en je kind te vertellen dat hij zich boos voelt en dat dat ok is, maar dat hij dan niet met dingen mag gooien of spullen stuk mag maken. Geef hem een andere optie om zijn boosheid te uiten, bijvoorbeeld in een kussen gillen of even hard op de grond stampen.

2. Herhaling is key

Een fijn tip is om je kind te laten herhalen wat je zojuist aan hem gevraagd hebt. Kindjes zijn namelijk met 1001 dingen tegelijk bezig, wat heel knap is, maar daardoor hebben ze niet overal de aandacht 100% bij. Kijk je kind aan als je echt iets van hem wilt, raak z’n arm even aan zodat je de aandacht hebt en leg hem uit wat je verwacht. Geef niet te veel taken tegelijk, dat kan dat kleine hoofdje namelijk nog niet verwerken. Laat je peuter daarna even herhalen wat je vroeg zodat je zeker weet dat hij het gehoord en begrepen heeft.

3. Word niet boos, maar leef je in

Boos worden op een boos kind, werkt alleen maar averechts. Iedereen wordt nog bozer, je kind gaat nog harder gillen en uiteindelijk voel jij je schuldig en je kind voelt zich niet gehoord. Leef je dan ook altijd in in de gevoelens van je kind, ook als jij vindt dat die gevoelens onterecht of overdreven zijn. Voor je mini is het misschien wel heel belangrijk dat hij vandaag zijn laarzen en niet zijn schoenen aantrekt…

4. Spreek je verwachtingen van tevoren uit

Kinderen houden van voorspelbaarheid en je kind zal zich dan ook sneller gedragen in een situatie waarvan hij weet hoe die zal gaan. Vertel dan ook wat er gaat gebeuren en je zal zien dat je kind daar een stuk rustiger onder blijft dan wanneer je opeens met hem naar de supermarkt gaat na schooltijd, terwijl hij dacht dat hij thuis lekker kon gaan spelen.

5. En, tenslotte… geef het goede voorbeeld

Je kind leert zijn impulsen beheersen door het af te kijken van een goed voorbeeld, jij dus. Hier leert hij veel meer van dan uitleg. Geef dus het juiste voorbeeld en je kind zal hier uiteindelijk in volgen.

19 dingen die je ouders vroeger zeiden en we nu eindeloos herhalen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Verken Je Geest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme