Laura Saija
Laura Saija Persoonlijk 8 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan ondernemer Manon van Essen: ‘Wij hebben een hele duidelijke rolverdeling thuis’

In de rubriek 5 vragen aan stellen we prangende vragen aan een bekende Nederlander of influencer over de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt. Deze week stellen we vijf vragen aan ondernemer Manon van Essen.

Manon van Essen is een 34-jarige moeder van twee kinderen (twee jaar en acht maanden oud). Samen met haar man en gestoorde hond leidt ze een hectisch gezinsleven dat vooral draait om ondernemerschap, voeding en (mentale) gezondheid.

Ze is de trotse eigenaresse van Vitamines.com en staat bekend om haar innovatieve creaties, zoals de succesvolle bloemkoolpizza die ze ooit aan Dr. Oetker verkocht. Manon is eveneens het brein achter groentepasta en pizza die je in de winkel kunt vinden.

5 vragen aan Manon van Essen

En dan is Manon ook nog eens investeerder bij Dragon’s Den. In WNL-programma Dragons’ Den op NPO 1 krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen.

Wat vind je de grootste uitdaging aan het moederschap combineren met ondernemen?

“Ik werk voornamelijk vanuit huis en ik vind dat ondernemerschap en mijn rol als moeder goed te combineren zijn. Als ondernemer kan ik mijn eigen tijd indelen, alleen daarom al zou ik het ondernemerschap iedereen aanraden. Het geeft me veel flexibiliteit en het zorgt ervoor dat ik ‘s avonds niet uitgeput op de bank zit. Mijn partner werkt fulltime en ik werk vier dagen per week. Als ik werk, is er voor de kinderen een oppas thuis aanwezig.

Mijn grootste uitdaging is niet het moederschap op zich, dat vind ik eigenlijk vrij gemakkelijk gaan. Mijn uitdaging is ervoor te zorgen dat ik niet mezelf verwaarloos. Het is soms verleidelijk om de hele dag in mijn yogabroek rond te lopen omdat ik thuis ben. Maar ik weer dat het belangrijk is om tijd voor mezelf te nemen en niet te verslonzen.”

Hoe houd je een goede balans tussen werk en privé?

“Bij mijn vriend en mij heeft het heel erg geholpen dat we een duidelijke verdeling hebben gemaakt. Daardoor weten we precies wie er op welk moment verantwoordelijk is voor de kinderen, bijvoorbeeld wie ’s ochtends het ontbijt doet en wie ze ’s avonds naar bed brengt. Dit bespaart ons enorm veel tijd.

Het lukt ook goed om te werken met de kinderen erbij, ik zit dan bijvoorbeeld aan tafel met mij laptop en de kinderen zitten er dan naast te kleien. Ik ben blij dat ik ze heel veel zie.”

Bron: Eigen beeld

Hoe speelt gezond leven hierin een rol?

Een gezonde levensstijl is voor mij erg belangrijk en ik moedig mijn kinderen aan om veel groenten te eten. Gelukkig eten ze met plezier en hebben ze geen moeite met het eten van groenten. Een gezonde start van de dag is essentieel. Daarom geef ik mijn zoon in de ochtend een shake waarin alle benodigde voedingsstoffen zitten. In deze smoothie zit banaan, aardbei en ik doe er een schep Fittergy Greens bij. Een groentepoeder van gedroogde groenten en fruit. Zo krijgt hij zijn vitamines en mineralen binnen.

Mijn kind heeft een moeilijke start gehad als prematuur baby en was lange tijd erg ziek. Het is daarom belangrijk dat hij goed eet. Soms is hij overprikkeld, dan wordt hij boos en wil hij niet eten. Dit maakt het lastig. Maar omdat hij ’s ochtends zijn voedingstoffen al binnen krijgt, raak ik hiervan niet in de stress. Ik laat niet alles afhangen van het avondeten en maak mij niet druk om wat hij de rest van de dag eet.”

Op welke manier kun je het best voor jezelf zorgen om niet overspannen te raken?

“Ik heb me erbij neergelegd dat het ritme van de kinderen niet te veranderen is. Ze zijn nou eenmaal vroeg wakker dus de nadruk ligt op de ochtend en de dag. Zelf begin ik al vroeg met werken en ik ga laat door. Overdag doe ik dan iets leuks met de kinderen, zoals naar een vriendin of naar de kinderboerderij. ’s Avonds werk ik nog een paar uur, maar ik ga altijd vroeg op bed. Om 22.00 uur lig ik erin.”

Bron: Eigen beeld

Wat vind je het belangrijkste om je kinderen mee te geven?

“Het idee dat ze alles kunnen, vind ik super belangrijk om mee te geven. We hebben in huis veel rituelen en zijn erg gestructureerd. Elke ochtend doe ik met mijn peuter een ochtenddansje en vraag ik: ‘Ben jij sterk?’, ‘Kan jij alles?’, ‘Ben jij lief en help jij anderen?’. Hij roept dan volmondig ‘Ja!’. Een soort affirmaties die we blijven herhalen en waarin hij uiteindelijk ook gelooft. Dat is super schattig om te zien.”

5 vragen aan Nicolette Kluijver: ‘Het zijn heerlijke, verwilderde eilandkinderen geworden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme