Dit is waarom je dadels wil eten aan het einde van je zwangerschap

Zwanger Lisa van den Akker 4 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Een goede en soepele bevalling, dat is iets waar iedere zwangere vrouw natuurlijk van droomt. Alles wat je kunt doen om de kans op zo’n bevalling te vergroten zul je dus waarschijnlijk met beide handen aangrijpen. In dat geval hebben wij misschien iets voor je, het eten van dadels zou volgens onderzoek namelijk de kans op een goede bevalling vergroten.

Dadels worden ook wel het ‘fruit der goden’ genoemd en zijn perfect om te eten tijdens je derde trimester. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van ongeveer zes dadels per dag in de laatste vier weken van je zwangerschap bijdraagt aan een goede bevalling.

Dadels eten voor een goede bevalling

Uit onderzoek bleek namelijk dat vrouwen die de laatste vier weken van hun zwangerschap zes dadels per dag aten een kortere ontsluitingsfase hadden dan de vrouwen die dit niet deden. Gemiddeld was de onsluitingsfase van de vrouwen die wél dadels aten maar liefst 6,5 uur korter!

Maar dat is niet het enige goede nieuws, het eten van dadels zou ook de kans op inleiding verkleinen blijkt uit ander onderzoek. Bij 94,5 procent van de vrouwen die dadels aten kwam de bevalling namelijk spontaan op gang, terwijl dit percentage bij vrouwen die geen dadels aten maar 41,3 procent was.

Ook hadden de vrouwen die dadels aten minder vaak stimulatie nodig door bijvoorbeeld weeënopwekkers met synthetische oxytocine. 5,5 procent van de vrouwen die dadels aten hadden weeënopwekkers nodig tegenover 48,7 procent van de vrouwen die geen dadels aten.

Dadels eten in het derde trimester

Dadels eten tijdens je derde trimester klinkt dus als een geweldig idee. Let echter wel op als je zwangerschapsdiabetes hebt, want dadels bevallen naast veel mineralen en vezels ook veel suiker.

Nu is het eten van dadels geen straf, maar als je er echt zes per dag wilt eten kan het je behoorlijk gaan tegenstaan. Gelukkig is het gemakkelijk om dadels te verwerken in allerlei lekkere gerechten. Wat dacht je van deze lekkere snack van chocolade, dadel en kokos. En als dat teveel werk is, is het ook heerlijk om ze eerst gewoon te dippen in chocolade en vervolgens in nootjes. Eet smakelijk!

25 x lekkere snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme