Hoe ben jij zwanger? ‘Ik had totaal niet door dat ik zwanger was’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 2 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Christa (22), die 35 weken zwanger is.

Naam: Christa
Leeftijd:22
Hoeveel weken zwanger: 35
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: (Trouw)fotograaf en videograaf

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Het is bij ons heel snel gelukt. Binnen een maand nadat ik was gestopt met de pil was ik al zwanger. We hadden het ook absoluut niet zo snel verwacht, maar het was zeker heel erg welkom.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het helemaal niet snel door. Ik ging zes weken nadat ik was gestopt met de pil eens googelen hoelang het gemiddeld duurde voordat je daarna weer voor het eerst ‘natuurlijk’ ongesteld wordt. Het bleek dat het wel even kon duren, het kon zelfs zes maanden duren. Ik had toen nog totaal niet door dat ik zwanger was. Op een gegeven moment wilde ik het toch maar even uitsluiten, dus had ik eigenlijk voor de grap een zwangerschapstest gehaald.

Op een random avond testte ik dan toch echt overduidelijk en mega snel positief. De volgende ochtend testte ik opnieuw en ook deze test werd binnen vijf seconden positief, terwijl je officieel minimaal twee minuten moet wachten tot het goed af te lezen is. Het bleek dat ik al 7 weken zwanger was. Ik had geen last van misselijkheid of andere beginnende zwangerschapskwaaltjes, dus het was echt een totale verrassing.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Tijdens het eerste trimester had ik veel last van zwangerschapsacne, dus toen voelde ik me niet bepaald stralend zwanger. Maar gelukkig had ik verder geen last van misselijkheid. Vanaf week 25 heb ik wel erg last van m’n lies, wat hoort bij bekkenpijn. Dus ik besteed nu wel een groot deel van mijn dag in bed of op de bank.”

Hoe ben jij zwanger Christa
Foto: Eigen beeld Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Absoluut zoet! Van snoep tot warme stroopwafels, ik eet er gerust drie achter elkaar op, haha.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Als ik moe ben en niet gelijk ga slapen, word ik af en toe wel emotioneel, maar niet heel extreem gelukkig. Chagrijnig ben ik eigenlijk totaal niet. Ik heb juist het gevoel dat sinds ik gestopt ben met de pil, ik veel vrolijker ben en positiever in het leven sta.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“De nesteldrang begint nu wel aardig te komen. In principe heb ik alle belangrijke spullen wel in huis, behalve de wieg, die willen we deze week ophalen. Ik denk dat als ik met verlof ben, het echte nestelen wel wat meer gaat worden. Dan heb je de hele dag om na te denken wat je allemaal nog mist of wat er anders moet.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Ik wilde het graag vanaf het begin weten, maar mijn man liever niet. Uiteindelijk heb ik hem over kunnen halen en weten we nu wel het geslacht, maar we houden het lekker voor onszelf.”

Hoe ben jij zwanger Christa
Foto: Eigen beeld Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Sowieso dus geen gender reveal party, omdat we het geslacht geheim houden. En of er een babyshower aankomt weet ik natuurlijk niet. Ik heb geen idee, maar wellicht dat er wat achter m’n rug om wordt georganiseerd.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Een beetje van beide. Ik ben ZZP’er, dus ik kan zelf bepalen wanneer ik met verlof ga. Dat is aan de ene kant fijn, maar kan ook een gevaar zijn als je te lang doorgaat. Aan de andere kant vind ik het fijn dat ik nu al m’n rust kan pakken wanneer ik dat nodig heb, dus af en toe slaap ik hele middagen. Daardoor kan ik misschien niet helemaal met 36 weken met verlof, maar ik heb liever een rustig derde trimester dan dat ik me nu helemaal overwerk om maar op tijd met verlof te kunnen.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ziekenhuisbevalling it is! Vanaf week 20 is mijn bloeddruk te hoog, dus ik word nu goed in de gaten gehouden en ik moet twee keer in de week mijn bloeddruk meten. Mocht deze de komende weken echt de lucht in schieten, dan word ik misschien ingeleid, maar dat is nu nog niet aan de hand gelukkig.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik gun mezelf een rustigere bevalling’

Hoe ben jij zwanger Christa
Foto: Eigen beeld Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen