Wat kun je doen als je bang bent om te bevallen?

Bevallen Laurien Bleeker 14 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Bevalangst is een term die betekent dat de spanning die je hebt voor je bevalling je dagelijkse leven gaat beheersen. Dit uit zich bijvoorbeeld in veel piekeren, concentratieproblemen en zelfs nachtmerries.

Herkenbaar? Je bent niet de enige die dit heeft! Maar liefst 10 tot 20 procent van de zwangere vrouwen is bang om te bevallen. Gelukkig kun je er wel iets mee doen.

Dit kun je doen als je bang bent om te bevallen

Vaak houden zwangere vrouwen hun angst om te bevallen voor zich. Dit komt omdat je zou ‘moeten’ genieten van je zwangerschap en de naderende bevalling. Toch komt bevalangst vaak voor en is het juist belangrijk er open over te zijn. Dat lost namelijk al een heleboel op. Daarnaast zijn er nog meer dingen die je kunt doen om minder angstig te zijn voor je bevalling.

Maak je bevalangst bespreekbaar

Gezonde spanning voor een bevalling is heel normaal, maar neemt de spanning de overhand, dan kan het heel fijn zijn om dit bespreekbaar te maken. Met je verloskundige, met je partner, met iemand die je vertrouwt. Als je er maar over praat.

Informatie verzamelen

Kennis vermindert vaak angst. Lees boeken, artikelen en praat met zorgverleners om meer te weten te komen over het bevallingsproces. Begrip kan de bevalangst verminderen.

Voorlichtingscursussen om bevalangst te verminderen

Kijk of je een zwangerschapscursus kunt volgen bij jou in de buurt of ga naar een voorlichtingssessie. Dit bereid je voor op wat je kunt verwachten tijdens de bevalling en hoe je met de pijn om kunt gaan.

Praat met andere moeders

Het vragen naar (positieve) ervaringen met andere moeders kan geruststellend zijn. Ze kunnen hun eigen bevalangsten hebben overwonnen en waardevolle inzichten delen.

Ademhalingsoefeningen

Verdiep je in ademhalingstechnieken. Deze kunnen helpen om kalm te blijven en je bevalangst te verminderen. Ook tijdens de bevalling heb je hier veel aan.

Mindfulness en meditatie tegen bevalangst

Mindfulness en meditatie kan helpen om je te kalmeren en je angst te verminderen. Er zijn specifieke oefeningen gericht op zwangerschap en bevallen.

Visualisatie tegen bevalangst

Probeer je een positieve bevalling voor te stellen. Het creëren van een mentaal beeld van een succesvolle en kalme bevalling kan helpen om angstige gedachten te verminderen.

Steun van je partner

Betrek je partner bij je zorgen en laat diegene weten wat je nodig hebt. Die steun kan enorm helpen om je bevalangst te verminderen.

Maak een geboorteplan

Het opstellen van een geboorteplan helpt je om de controle te nemen. Bespreek dit plan met je zorgverleners zodat zij op de hoogte zijn van je wensen.

Elke andere moeder ging je voor

Probeer positief te blijven en concentreer je op het feit dat de meeste vrouwen gezond bevallen. Herinner jezelf eraan dat je in goede handen bent en dat je wordt ondersteund door professionals en misschien nog wel het belangrijkste: heb vertrouwen in jezelf en je lijf, want jij kan dit.

15 tips voor een relaxte bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen