Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 30 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

11 dingen die echt gezegd zijn tegen vrouwen in hun kraamweek

Je hebt van die mensen, die snappen niet helemaal dat je bepaalde dingen gewoon niet kan zeggen. En al helemaal niet tegen moeders die net een bevalling achter de rug hebben, moe zijn, vol hormonen zitten en keihard gewerkt hebben om een baby ter wereld te brengen.

Toch gebeurt het: je krijgt opmerkingen naar je hoofd geslingerd waar je totaal niet op zit te wachten. De volgende elf dingen zijn echt gezegd tegen kersverse moeders in de kraamweek.

Echt gezegd tegen vrouwen in hun kraamweek

1. Van je familie moet je het hebben

“Het was de tweede dag van mijn kraamweek en mijn zwager was op bezoek. Ik liep naar beneden, kwam de huiskamer binnen waar hij zat en het eerste dat hij zei was ‘Zo! Zit er nog een in of zo, wat een buik heb je nog!’ En dat terwijl ik net zo blij was dat mijn enorm grote zwangere buik al zo ver gekrompen was…”

2. Jongen of een meisje?

“Na ons derde kindje waarvan we het geslacht pas na de bevalling wisten (voor de derde keer een jongen), zei een familielid: ‘Nou… weer een jongen. Ga je nog door voor een meisje?’ En dat terwijl ik net bevallen was!”

3. Je ziet er niet uit

“Door het persen had ik petechiën (kleine oppervlakkige bloedingen in je huid) in mijn gezicht en een familielid moest er wat van zeggen: ‘Dat was heftig of niet, je gezicht ziet er niet uit!’ En bedankt…”

4. Naam van de baby

“Mijn oma vroeg hoe de baby heet, dus ik zei dat haar naam Lola is. Toen zei oma ‘dat ken ik niet’, waarop ik de naam voor haar spelde. En toen zei ze doodleuk: ‘Dat vind ik helemaal niks hoor’.”

5. Borstvoeding geven

Ook schoonouders kunnen er wat van
“Stop toch met die borstvoeding!”

6. Afvallen na bevalling

“Deze keer (tweede zwangerschap) zal je toch wel sneller je kilo’s kwijt zijn? Of laat je het weer zo ver komen?”

7. In je pyjama

“Ben je ziek? Waarom ben je nog steeds in je pyjama?”

8. Je baby is geen kasplantje

“Over mijn 1 week oude baby, toen het buiten 30 graden was en zonder zonnebrandcrème op zijn gezicht: ‘Hij is geen kasplantje, hij mag best een straaltje zon zien’.”

9. Afvallen

“Twee dagen nadat ik was bevallen kreeg ik te horen van mijn schoonmoeder toen er wat lekkers op tafel kwam: ‘Nee, jij mag dat niet, want nu moet je weer gaan afvallen’.”

10. Knap werk

“Na 9 maanden lang ziek te zijn geweest en een horror bevalling zeiden mijn schoonouders tegen mijn man, hun zoon dus, en wijzend naar onze baby: ‘Dat heb je goed gedaan hoor,’ Uh, wat heeft hij precies gedaan?”

11. En wat dacht je van de kraamverzorgende of verloskundige?

“De verloskundige kwam na twee dagen langs voor een controle en zei als eerste: ‘Lig je nog steeds boven op bed?!’ Het was overigens (gelukkig) niet de verloskundige die bij mijn bevalling aanwezig was.”

12 rare dingen die mensen zeggen tegen vrouwen in hun derde trimester

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme