12 rare dingen die mensen zeggen tegen vrouwen in hun derde trimester

Zwanger Redactie 25 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je in het derde trimester zit van je zwangerschap en het voor je omgeving pretty obvious is dat je hartstikke in verwachting bent, kunnen mensen opeens rare dingen zeggen. Zoals ongefilterd commentaar geven op je lijf.

Iedereen is opeens een expert wanneer je jezelf hoogzwanger door de laatste loodjes ploegt en vindt het nodig je te voorzien van ongevraagd advies – en dan hebben we het nog niet eens over al die intieme vragen die je op je af krijgt gevuurd. Het meest verontrustende van dit alles is misschien nog wel hoe normaal mensen dat vinden.

Laatste loodjes…

Dit zijn de twaalf rare dingen die mensen zonder blikken of blozen tegen je zeggen in de laatste maanden van je zwangerschap:

1. ‘Dat gaat pijn doen!’

Eh… d’uh? Denk je dat we ons niet bewust zijn van het feit dat een bevalling over het algemeen een pijnlijke aangelegenheid is? Waarom vind je het nodig dat te benadrukken? Bovendien: je hebt geen idee of de zwangere in kwestie misschien wel als de dood is voor die bevalling en er al weken slapeloze nachten van heeft.

2. ‘Je lijkt wel een slagschip!’

Commentaar geven op andermans omvang is onbeschoft – ook als die omvang niet het gevolg is van pizza en ijs.

3. ‘Ga je borstvoeding geven?’

Jouw borsten en wat je er van plan bent mee te doen zijn alleen jouw zaken.

Lees ook: Dit zijn de allermooiste vintage foto’s van moeders die borstvoeding geven

4. ‘Weet je zeker dat je niet overtijd bent?’

Dit is eigenlijk gewoon een heel sluwe manier om commentaar te geven op de omvang van een zwangere vrouw.

5. ‘Wow! Krijg je een tweeling?’

Waarom is iedereen zo ontzettend bezig met de omvang van de buik? De kans is groot dat je je in het derde trimester al gigantisch voelt – het laatste waar je dan behoefte aan hebt is iemand die dat gevoel onderstreept.

6. ‘Je draagt hoog/laag dus je krijgt zeker weten een jongen/meisje’

Mensen die de vorm van je buik aan een analyse onderwerpen en vervolgens zeker menen te weten wat het geslacht van je kindje is… Dat is gewoon raar.

7. ‘Ga je een ruggenprik nemen?’

Is het niet heel vreemd om zo te vragen naar een persoonlijk medisch besluit? Het antwoord is ja: tenzij je een dokter bent, natuurlijk.

8. ‘Ga je het op natuurlijke wijze doen?’

Ten eerste: iedere geboorte is natuurlijk. Ten tweede: zie hierboven. Vraag niet naar persoonlijke medische kwesties tenzij je daar een belangrijke reden voor hebt.

9. ‘Voel je hoe je bekken en heupen zich spreiden?’

Ríllingen; er zijn dus echt mensen die dit soort dingen vragen.

10. ‘Je loopt alsof de baby al is ingedaald’

Ook al zit je al in je derde trimester, je wil niet dat een volslagen onbekende tegen je zegt dat je loopt alsof het hoofdje van de foetus in je kruis hangt. Gewoon echt niet.

11. ‘Wauw, je bent opgezwollen zeg’

Tenzij je een medicus bent en je op het punt staat een zwangerschapsvergiftiging of een andere complicatie die gelieerd is aan opzwellen vast te stellen, mag je dit zeggen. Je bent je als zwangere al bewust genoeg van je ietwat opgezette voorkomen.

12. ‘Je moet zeker de hele tijd plassen hè?’

Vragen we ooit naar de plasgewoontes van iemand die niet in verwachting is? Nope.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme