De babyuitzet van Laura (35): ‘We hebben inmiddels drie kinderwagens’

Zwanger Jana Witteman 30 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriekDe babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Famme-redacteur Laura, die inmiddels drie kinderwagens heeft verzameld en vooral praktische keuzes heeft gemaakt.

Bio van Laura

Leeftijd: 35 jaar
Beroep: Redacteur Famme & JM Ouders
Kinderen: Dochter van 5, dochter van 3 en zoon van 1 jaar
Waarde babyuitzet: 4000 euro

De babyuitzet van Laura

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Eigenlijk heel simpel: bij de eerste hebben we alles nieuw aangeschaft en bij de laatste heb ik bijna niets meer gekocht. In 3,5 jaar tijd hebben we drie kinderen gekregen, dus alles heb ik bewaard en doorgegeven.”

“Toen ik zwanger was van onze oudste dochter, woonden we nog in Australië. Mijn vriend in Australisch en woonde al heel lang in Nederland, maar in die periode woonden we daar. Uiteindelijk hebben we toch besloten om terug te gaan naar Nederland. Voornamelijk omdat onze families en vrienden ook vooral hier wonen. Met 18 weken zwangerschap verhuisden we terug naar Nederland – naar ons piepkleine appartement in Amsterdam. Veel ruimte was er niet, dus pas met 24 weken zwangerschap ben ik dingen voor de uitzet gaan aanschaffen en vanaf dat moment is de baby levensvatbaar.”

Wat heb je toen allemaal gekocht?

“Eigenlijk alles. En we hebben ook alles nieuw gekocht, omdat ik er heel zeker van was dat ik graag meer kinderen wilde. Bij de tweede zijn de spullen dan eigenlijk alweer tweedehands, dus vanuit praktisch oogpunt zijn we voor nieuwe spullen gegaan. Overigens hebben we een heleboel spullen ook gekregen. De eerste kinderwagen kreeg ik van mijn vader en drie TrippTrapp stoelen heb ik van mijn moeder gekregen. Tijdens de babyshower kreeg ik een luiertas en ook de draagzak en de draagdoek heb ik van mijn moeder cadeau gehad. En na de geboorte kregen we ook nog een boel kleren.”

“Wat betreft meubels heb ik hele neutrale keuzes gemaakt in zo’n Babypark. Je kunt de kamer verder wel leuk aankleden, maar de meubels wilde ik allemaal zo neutraal mogelijk.”

Hoe heb je een keuze gemaakt wat betreft de kinderwagen?

“De kinderwagen van Easywalker kwam toen als beste uit de test van de Consumentenbond. Daar heb ik me eigenlijk door laten leiden en we zijn ook nog even gaan testen in de babywinkel. De wagen waar we voor zijn gegaan was uitbreidbaar naar een dubbele kinderwagen. Omdat ik dus zeker wist dat ik graag meer kinderen wilde, leek het me praktisch om direct voor zo’n wagen te gaan. Die was rond de 800 euro.”

Foto: Privé

“Toch hebben we nu uiteindelijk alsnog drie kinderwagens in huis. We zijn sinds de geboorte van de eerste ook alweer twee keer verhuisd, dus de ruimte is er nu ook om meer spullen te hebben.  We gingen redelijk vaak naar Spanje en toen is er ook een keer een kinderwagen kapotgegaan in het bagageruim. Daarna hebben we een nieuwe kinderwagen gekocht die je kon opvouwen en meenemen als handbagage. Omdat we ook twee kleine kinderen dicht op elkaar hadden, zijn we uiteindelijk ook voor een extra buggy gegaan. Ondertussen staat onze schuur helemaal vol met babyspullen.”

Had je van te voren een budget in gedachten voor de babyuitzet?

“Nee, eigenlijk was ik daar helemaal niet mee bezig. Daar moet ik ook bij zeggen dat ik niet altijd van alles het duurste hoef en wil. Rompers voor 70 euro hebben wij niet thuis. En we hebben dus veel spullen gekregen, wat enorm heeft gescheeld in de kosten. Alsnog heeft het alles bij elkaar denk ik wel een waarde van zo’n 4000 euro.”

Welke vondst was je het meest blij mee?

“Twee dagen na de geboorte van onze oudste dochter realiseerden we ons dat zij natuurlijk ook ergens moest liggen. Toen hebben we een babynestje gekocht. Daarmee sliep ze heel vaak tussen ons in en dat ding was makkelijk te verplaatsen naar bijvoorbeeld de bank. Dat vond ik enorm handig, maar dat wist ik eigenlijk pas na de geboorte.”

Laura met haar gezin Foto: Privé

“Tijdens de kraamweek heb ik ook een elektrische kolf gekocht. Het werd aangeraden om daar ook even mee te wachten, maar achteraf heb ik die dus bij drie kinderen heel veel gebruikt. Wat ik ook echt handig vind: de xxl-hydrofiele doek. Die heb ik voor alles gebruikt: als handdoek, voor snotneuzen, voor de borstvoeding, maar ook om op te verschonen. Je kan die doeken weer lekker heet wassen, zodat alles weer schoon is.”

Wat is onmisbaar voor andere ouders?

“Ik zou juist zeggen: koop niet teveel van tevoren. Al mijn kinderen waren bijvoorbeeld rond de 4 kilo bij de geboorte. 50 is qua kleertjes dan echt te klein en 56 konden ze héél kort aan. Als je dan al heel veel hebt gekocht, is dat echt zonde.”

“De draagdoek vond ik wel heel fijn toen de kinderen heel klein waren. Zelf heb ik een doek van ByKay: daarin konden ze echt als een buideltje aan de borst. De draagzak vond ik juist fijner voor als ze wat groter waren. We hebben een Free to Grow draagzak van Tula, wat een meegroeidraagzak is. Dan kunnen ze niet alleen op de buik, maar ook op je rug als ze wat groter zijn, dat vond ik ook heel praktisch.”

Heb je nog een andere tip?

“Laat je niet te veel beïnvloeden door de verkooptrucs van medewerkers in de babywinkels of in de marketing online. Soms ga je naar zo’n babywinkel voor een simpel katoenen lakentje. Als zo’n verkoper dan zegt: wil je écht het beste voor je kind? Dan kun je ook voor deze bamboe-optie gaan. Die keuzes zijn natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar wat mij betreft hoeft dat persoonlijk allemaal niet.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Meer lezen over de babyuitzet van andere moeders? Hieronder lees je het verhaal van Jennifer.

  De babyuitzet van Jennifer: ‘De Gucci-luiertas is mijn favoriete item’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme