7 tips voor partners om een vrouw te helpen tijdens de kraamperiode

Relatie Laurien Bleeker 4 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Je partner is net bevallen en jullie genieten tijdens de kraamperiode van het kleine mensje dat nu bij jullie gezin hoort. De kraamverzorgende helpt jullie tijdens de eerste dagen en familie en vrienden staan te popelen om op bezoek te komen.

Een overweldigende periode voor iedereen na de bevalling van jullie kleintje, maar wat kan je nu als partner het beste voor je vrouw en kindje doen tijdens de kraamperiode?

Tips voor partners tijdens de kraamperiode

Wij hebben zeven belangrijke tips voor je op een rij gezet.

1. Neem zoveel mogelijk uit handen

Klink misschien logisch, maar het gebeurt lang niet altijd. Verschoon luiers, maak eventuele flesjes klaar en doe wat extra’s in het huishouden. Maak fruit en vers sap voor de kersverse mama, zeker als de kraamverzorgende weg is, zodat ze goed aan kan sterken. Verzorg de eventuele kraamvisite.

2. Laat je kookkunsten zien

Niet voor niets gaat liefde door de maag, dus bereid lekker en gezond avondeten voor je pas bevallen vrouw. Zo kan ze goed aansterken en neem je dit ook uit handen. Met een beetje geluk eten jullie samen een warme maaltijd met een tevreden slapende baby dichtbij.

3. Tijdens de nacht

De nachten kunnen heftig zijn met weinig slaap, veel voedingen en een bevalling achter de rug. Neem daarom ’s nachts zo veel mogelijk op je. Afwisselend flesvoedingen bijvoorbeeld, maar verschoon ook luiers en wieg je baby als dat nodig is. Door alles samen te doen voelen jullie je als een team en dat zal de kersverse mama zeker waarderen.

4. Quality time tijdens de kraamperiode

Je baby is het meest bij mama, zeker als ze borstvoeding geeft, dus pak wat quality time als hij even gewiegd wil worden in jouw armen. Rondjes lopen en liedjes zingen zodat jullie ook tijd samen doorbrengen en mama even kan uitrusten of een middagdutje kan doen.

5. Regel het kraambezoek

Als jullie kraambezoek willen, plan dit dan in tussen de rustmomenten door en in overleg met je vrouw. Wordt het haar (of de baby) te veel tijdens de kraamperiode, of hebben jullie er gewoon even geen zin in, plan dan gerust een rustdag in of zeg het bezoek af. Rust voor je vrouw en kind zijn nu even het belangrijkste.

6. Me-time voor mama

Gun je vrouw die nog in haar rol als mama moet komen en ook haar ‘nieuwe’ lichaam moet leren kennen wat me-time. Even rustig douchen en haren wassen kan al een verademing zijn. Of even alleen, in alle rust boodschappen doen als ze wat hersteld is tijdens de kraamperiode.

7. Laat merken dat je trots bent

Vertel je vrouw dat je trots op haar bent dat ze al die maanden jullie kind heeft gedragen en ook nog op de wereld heeft gezet. En als je helemaal voor de allerbeste partner gaat: geef haar ‘baargoud’: een cadeautje voor het harde werken tijdens de bevalling (ongeacht hoe ze bevallen is).

Wij willen een kraamperiode van 40 dagen en dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme