Wij willen een kraamperiode van 40 dagen en dit is waarom

Kinderen Sherita Jager 25 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

De intensieve periode na de bevalling is een belangrijke tijd voor jou en de baby. Een kraamperiode van 40 dagen zou dan ook eigenlijk de norm moeten zijn.

Er wordt veel aandacht besteedt aan de zwangerschap en de geboorte, maar weinig aan de periode die daarna komt. Jij als nieuwe moeder komt, nu je de baby niet meer draagt, ineens op de tweede plaats. De periode van de eerste 40 dagen na je zwangerschap is een mooie maar ook intense periode. In veel culturen zijn deze dagen na de bevalling dan ook heilig.

De jonge moeder wordt goed verzorgd, en dit gaat gepaard met veel bijzondere rituelen die zowel voor de moeder als voor de baby heel fijn zijn. In Nederland kennen we deze gewoonte niet en dat is eigenlijk heel jammer. Wil je een grotere kans hebben op een geweldige kraamtijd? Probeer dan vooraf eens na te denken over hoe jij deze periode het liefst zou willen beleven.

Wereldwijd worden de eerste 40 dagen geëerd

Wereldwijd zijn er veel voorschriften voor de jonge moeder na de geboorte van het kind. Zo mag de moeder de eerste 40 dagen geen seks hebben, niet schoonmaken, moet ze zoveel mogelijk in bed blijven met de baby, en in sommige landen is zelfs het huis verlaten een echte no-go.

Het goed verzorgen van de mama heeft één heel belangrijk doel: ervoor te zorgen dat de nieuwe moeder lichamelijk en geestelijk kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling.

Zo ziet de kraamperiode er over de hele wereld uit: deel 1

De voordelen van een langere kraamperiode

Deze 40 dagen komen terug in veel tradities en in veel culturen staat er een hele tribe klaar om de jonge moeder op te vangen. Ideaal, toch? De voordelen zijn eindeloos. Niet alleen kun je tijdens deze eerste 40 dagen herstellen van de bevalling, maar ook heb je de tijd om goed te binden met je kindje.

Tijdens deze dagen stop je ook met vloeien, komt de borstvoeding goed op gang, en kun je je mentaal helemaal klaarmaken voor je nieuwe rol als moeder. De eerste 40 dagen gaan ook over zelfliefde. Je gunt jezelf deze periode om aan je nieuwe ik te wennen, afscheid te nemen van je oude ik, en om te herstellen.

En ook voor je baby is dit een bijzonder moment. Want een gelukkige en uitgeruste moeder, zorg op zijn beurt weer voor een gelukkige baby. Uit onderzoek blijkt ook dat het nemen van voldoende rust na de bevalling, je lichaam helpt zich te herstellen, en het ook de kans op een postpartumdepressie vermindert.

De 10 dingen waar nieuwe ouders het meest over praten bij de pyscholoog

Hoe gaat dat in Nederland?

In Nederland wordt vaak goed voor de jonge moeder gezorgd. Zo krijgt een werkende moeder haar verlof doorbetaald en heeft een moeder recht op kraamzorg aan huis, iets wat vrijwel uniek is in de wereld.

De eerste paar dagen is er kraamzorg aanwezig om de jonge moeder te helpen bij de verzorging van de baby en voor het verzorgen van extra rustmomenten. Het moment dat de kraamzorg vertrekt is dan ook vaak een moeilijk moment.

Vóór de bevalling: kies een groep mensen

Soms moeten we het lot een beetje helpen, en dat kun je doen door jou en je omgeving goed voor te bereiden op die eerste 40 dagen. Vraag een groep familie en vrienden die jou kan helpen tijdens deze eerste 40 dagen. Het is belangrijk dat het mensen zijn waar je je op je gemak bij voelt. Eventueel kun je aanvullende kraamzorg inhuren.

Dingen die partners moeten weten voor, en moeten doen tijdens, de bevalling

In de praktijk: helpen met het huishouden

Vraag iemand om te helpen met koken, kook vooruit, of kijk of er manieren zijn waarop je makkelijk eten kunt bestellen. Goede voeding is erg belangrijk, en al helemaal na de zwangerschap en de bevalling! Ook kun je vragen of er iemand in jouw omgeving is die jou kan helpen met het huishouden en het wassen.

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. De eerste 40 dagen zal er namelijk veel gewassen moeten worden. Niet alleen vloei je nog na en zal je kleding snel vies en nat worden door de baby en de borstvoeding, maar ook jouw kleintje zal vaak verschoond moeten worden.

6 gewoontes om aan te leren als je voor het eerst een kindje gekregen hebt

Kraambezoek na 40 dagen

Als je de behoefte voelt kun je ook het kraambezoek pas na 40 dagen toestaan. Het kan je geestelijk meer ruimte geven om te wennen aan je nieuwe rol. Denk hier vooraf over na, en laat het je omgeving weten zodat ze niet na een paar dagen op de stoep staan.

Het allerbelangrijkste van deze langere kraamperiode is dat je de tijd neemt om je geestelijk en lichamelijk klaar te maken voor deze nieuwe levensfase. Heb je meer of minder dagen nodig? Dan is dat ook helemaal goed natuurlijk.

De voordelen van cocoonen met alleen je partner en baby in de kraamperiode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme