Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kids 28 jun 2020

Ongevraagde adviezen en opmerkingen tijdens zwangerschap en kraamperiode

Sommige mensen bedoelen het goed, maar geven wel ongevraagde adviezen waar je misschien helemaal niet op zit te wachten tijdens je zwangerschap of in je kraamperiode. We deden een rondvraag en daar kwamen de meest ongepaste opmerkingen en adviezen uit.

Het zal vast herkenbaar zijn voor velen: de ongevraagde, maar heus wel goedbedoelde adviezen die je tijdens je zwangerschap krijgt van (onbekende) mensen om je heen. Of opmerkingen tijdens je kraamperiode waar je precies niets aan hebt…

Ongevraagde adviezen en opmerkingen

‘Ze is moe, ze moet naar bed.’ – een onbekende in de supermarkt tegen mij over mijn kind dat huilt.

‘Weet je wel dat je risico loopt nu je over de veertig weken zwanger bent? Overleg je hierover wel met je verloskundige?’ – Zowel schoonmoeder als moeder.

‘Alle baby’s huilen, misschien had je daar even over na moeten denken voordat je zwanger werd.’ – Het consultatiebureau toen ik met mijn baby die 23 uur per dag huilde om hulp vroeg…

‘Wanneer komt de tweede?’ – Ik was net twee dagen geleden bevallen van de eerste…

‘Oh een keizersnede. Dat is niet echt een bevalling te noemen, je voelt het kind dan niet eens via het geboortekanaal.’ – Toen ik hoogzwanger was, maar helaas niet via de natuurlijke manier kon bevallen.

‘Je krijgt toch niets gedaan met die baby op je, hij moet echt leren om in zijn eigen bed te slapen.’ – Schoonfamilie…

‘Je kan je kind nog helemaal niet opgeven bij het kinderdagverblijf als ‘ie nog niet geboren is. Dus je hoeft ook nog niet na te denken over de dagen waarop je wel en niet gaat werken.’ – Mijn leidinggevende van 63, een man, toen ik zestien weken zwanger was. Even later ging ik kijken bij een kinderdagverblijf en toen vertelde de eigenaresse dat we al erg laat waren met het opgeven van ons ongeboren kind…

‘Een baby heb je nooit alleen en moet je ook delen met anderen.’ – Over mijn pasgeboren baby die ik liever zelf vast wilde houden in verband met kans op infecties.

‘Je moet haar niet de hele tijd bij je dragen, maar ook uit handen geven.’ – Een familielid over mijn kind van twee weken oud.

‘Drink je 0,0 bier? Pff, al die moeders die dat drinken denken echt dat daar niks in zit, schaam je je toch kapot voor. Er staat wel 0,0, maar dat is niet waar, het is hartstikke schadelijk!’ – Een gezellig familielid…

‘Oh je weet niet wat je krijgt? Als je dat niet weet, kun je je toch ook niet aan hem of haar hechten?’ – Een wildvreemde in de supermarkt.

‘Nee je moet echt staand bevallen hoor, dat is het meest natuurlijk. Liggend is echt niet goed en zittend ook niet.’ – ‘Advies’ van een collega tijdens een ‘fijn’ gesprek aan een volle eettafel op het werk…

‘Oh nee hoor, je moet echt niet langer dan veertig weken doorlopen hoor. Dan vraag je maar of ze het halen in het ziekenhuis.’ – Mijn moeder, toen ik vertelde dat de baby nog wel lekker zat en dat ik het gewoon af wilde wachten.

‘Wat? Ga je geen borstvoeding geven? Waarom niet? Dat is het beste voor je kind hoor. Je wilt toch het beste voor je kind?’ – Een vermoeiende collega.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ongevraagde adviezen en opmerkingen tijdens zwangerschap en kraamperiode
Sluiten