6 gewoontes om aan te leren als je voor het eerst een kindje gekregen hebt

Baby Laurien Bleeker 27 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Als new-born-mama kom je in een compleet andere wereld terecht dan je gewend was: de wereld der baby’s, oftewel, momlife. Je leven verandert totaal en dat kan af en toe best lastig zijn.

De baby bepaalt je hele ritme en dingen plannen is er even niet meer bij. Of het nu gaat om een afspraak met een vriendin (zul je net zien, is de baby ziek) of om je dagelijkse gewoontes (zeg maar dag tegen slapen en opstaan wanneer jij dat wilt): alles verandert. Dat wil niet zeggen dat dit per se negatief is, dat hangt namelijk maar net af van hoe je ermee omgaat.

Gewoontes om aan te leren als je voor het eerst moeder wordt

Om te voorkomen dat je uitgeput raakt, het niet meer ziet zitten of niet meer voor jezelf zorgt (gebeurt misschien sowieso wel hoor, ook dat is niet erg, als je er maar weer bovenop komt) hebben wij zes gewoontes voor je op een rij gezet. Leer ze aan en houd je aan deze gewoontes vast als je kinderen hebt.

Geloof ons, deze dingen wil je in je dagelijks leven toepassen.

1. Een fles water bij de hand

Houd elke dag een fles water bij de hand, voor jezelf. Je zorgt namelijk met alle liefde voor je baby, loopt de hele dag zingend rondjes met je kind in je armen voordat je heel voorzichtig op de bank gaat zitten, in de hoop dat de mini niet wakker wordt.

Maar daardoor zorg je misschien minder goed voor jezelf, terwijl dat juist nu extra belangrijk is, want wat heeft je baby aan een moeder die zichzelf verwaarloost? Juist, helemaal niets. Dus vul die fles water en neem de hele dag door slokjes terwijl je voor je kleintje zorgt. Dan weet je aan het einde van de dag in ieder geval zeker dat je genoeg vocht binnengekregen hebt.

2. Maak to-do-lijstjes

Echt, je gaat van alles vergeten zodra je een kind hebt. Een nasleep van zwangerschapsdementie? Wat het precies is, weet geen een moeder, maar het gaat vanzelf. Heb je belangrijke dingen te doen of afspraken op de planning staan? Schrijf ze dan op en check elke ochtend (of de avond ervoor) je to-do-lijst van die dag.

3. Leg je telefoon weg

Het is heel makkelijk om elke keer met je telefoon voor je neus te zitten als je baby zichzelf even vermaakt, in je armen ligt of bij je aan het drinken is. Maar een leuk gezicht is het niet. Daarbij gaan al die fijne momenten zo langs je heen en voor je het weet is je baby opeens geen baby meer.

Geniet daarom van jullie momenten samen en leg je beeldscherm weg. Behalve om af en toe mooie mijlpalen vast te leggen natuurlijk.

4. Start je dag met een goed ontbijt

Net als nummer één gaat dit ook over self-care voor jou als moeder. Verzorg jezelf net zo goed als je baby en maak er daarom een gewoonte van om elke dag te beginnen met een goed ontbijt. Zo heb je alvast wat energie binnen voor de rest van de dag. En nee, alleen een kop cappuccino telt niet als ontbijt.

5. Haal elke dag een frisse neus

Zeker in je kraamperiode is het heel gezond om lekker buiten te zijn. Haal daarom elke dag een frisse neus door lekker te gaan wandelen, al is het voor een boodschapje. Of drink rustig een kop koffie of thee in de tuin terwijl je mini slaapt. Buitenlucht is gezond voor je en werkt ontspannend.

6. Ga op tijd naar bed

Hoe verleidelijk het ook is om nóg een aflevering van je favoriete serie op te zetten: je kan beter je rust pakken nu het kan. Als de baby slaapt, ga jij ook lekker op tijd naar bed. Je hebt je slaap namelijk hard nodig als moeder, vooral in het eerste jaar na de geboorte van je kleintje.

Wat vaak niet verteld wordt: jij als nieuwe mama in het ‘vierde trimester’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme