Zo stimuleer je spelenderwijs de ontwikkeling van je baby
De eerste weken met je baby zijn hopelijk gevuld met veel knuffelen, eten (zowel jij als de baby) en natuurlijk weinig slaap. Jullie hebben nu allebei waarschijnlijk behoefte aan rust maar wanneer je een beetje een ritme hebt gevonden kan het fijn zijn samen ook wat te spelen. Op deze manieren stimuleer je spelenderwijs de ontwikkeling van je baby.
Interactie door te spelen is niet alleen gezellig maar stimuleert ook de ontwikkeling van je baby, het leert hem over zichzelf en de wereld. Bij elke fase van je kind is hij geïnteresseerd in iets nieuws, het is goed je ideeën daar op aan te passen.
De ontwikkeling van je baby spelenderwijs stimuleren
Zo kun je de ontwikkeling van je baby stimuleren per leeftijdsgroep.
0 – 3 maanden
Een pasgeboren baby wil het liefst bij papa of mama liggen en knuffelen. Wanneer je baby tussen het knuffelen en slapen door wat meer energie lijkt te hebben kan je hem neerleggen op bed zodat hij de ruimte heeft zijn armen en benen te bewegen. Deze bewegingsvrijheid leert ze al veel. Daarnaast is het bestuderen van gezichten voor een pasgeboren baby ook erg leerzaam. Houd hem dichtbij je want in het begin kunnen ze maar tot 30 centimeter zien.
Als je baby een paar weken oud is kan het leuk zijn wat meer speelgoed tevoorschijn te halen. Zowel een rammelaar als een mobiel is een goed idee, dit type speelgoed zorgt ervoor dat baby’s zich langzaam bewuster worden van hun handen omdat ze het proberen te pakken. Praten met je baby is vanaf het begin een goed idee, dat is goed voor de spraakontwikkeling en hij hoort graag je stem. Voor je het weet voeren jullie je eerste gesprekjes.
3 – 6 maanden
De kans is groot dat je kind bij deze leeftijd een stuk mobieler aan het worden is. Creëer een speelplek en leg daar wat speelgoed neer dat hij makkelijk kan pakken. Bijvoorbeeld een bal met een ring eraan of een kort stuk lint met een belletje. Je baby zal meer zijn best willen doen iets te pakken als het een leuk geluid maakt. Een knisperboekje is hiervoor ook erg geschikt, het liefst met felle kleuren zodat je baby deze goed kan zien. Behalve alles wat geluid maakt vindt je kind gezichten bestuderen nog steeds interessant, het liefst zijn eigen gezicht. Geef hem een spiegeltje zodat hij uitgebreid naar zichzelf kan kijken.
6 – 9 maanden
Je kind kan steeds meer en vindt op ontdekking gaan nog leuker. Leg op verschillende plekken in een ruimte wat speelgoed neer zodat hij gestimuleerd wordt op onderzoek uit te gaan. Bijvoorbeeld aan mandje met ballen in verschillende vormen en een simpele puzzel met stukjes die hij makkelijk kan pakken. Je kind leert nu ook dat wanneer iets (of jij) uit het zicht verdwijnt dat niet betekent dat het weg is. Een spelletje als “kiekeboe” zal hij nu dan ook leuk vinden. Je kan hem ook een bekertje laten zien, deze achter je rug houden en hem vragen waar de beker is. Dit vindt hij waarschijnlijk erg interessant.
9 – 12 maanden
Tijdens elke fase is fysieke beweging erg belangrijk, zo heeft onderzoek aangetoond dat beweging goed is voor de cognitieve ontwikkeling. Nu je baby misschien dichter bij lopen komt of volop aan het kruipen is kan je een “baby gym” maken thuis. Leg bijvoorbeeld de kussens van de bank zo neer dat je kind het als een (veilige) hindernisbaan kan gebruiken. Enige nadeel is dat je zelf nu ook van hot naar her vliegt de hele dag..
Waarom spelen belangrijk is
Door je kindje de mogelijkheid te geven samen, spelenderwijs, te ontdekken is hij goed voorbereid wanneer hij straks naar de opvang gaat en later naar school. Het leert hem communiceren en geeft hem een idee van hoe de wereld waar hij in terecht is gekomen, werkt. Ga dus lekker samen lezen, praten, door de kamer klimmen en in spiegels kijken, veel plezier!
Montessori-methode: speelgoed dat je kind al spelenderwijs helpt te leren