Montessori-methode: speelgoed dat je kind al spelenderwijs helpt te leren

Kinderen Rachelle Abbas 16 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

We schreven eerder al eens over de Montessori-methode toepassen in de opvoeding van je kleine. Er bestaat ook Montessori speelgoed dat je kind al spelenderwijs helpt te leren.

Het is belangrijk om als ouder speelgoed te zoeken waar je kind dingen veel van kan leren.

De Montessori-methode

De Montessori-methode is gebaseerd op het aanmoedigen van kinderen om de wereld om hen heen zelf te verkennen. Spelen is een belangrijke onderdeel van die verkenning. Kinderen leren door aanrakingen en te spelen met objecten.

Wat is Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed is speelgoed dat kinderen aanmoedigt om te leren en te experimenteren. Het moet speelgoed zijn wat goed kan worden vastgehouden en aangeraakt. Het is voor kinderen heel belangrijk om hun fijne motoriek te ontwikkelen.

Neem bijvoorbeeld een doos Lego. Kinderen leren hoe ze structuren en voertuigen moeten bouwen door verschillende blokken samen te stellen en ze worden uitgedaagd om hun verbeeldingskracht te gebruiken. Om te helpen bij het ontdekken van ander speelgoed wat je kind helpt te leren, hebben we Montessori speelgoed, geschikt voor peuters op een rij gezet:

1. Een vormpjespuzzel

Peuters leren tellen, vormen herkennen of torens bouwen. Een vormpjespuzzel is ideaal: je kind moet het vormpje in het passend vormpje zien te krijgen.

Montessori-geïnspireerde cadeautips voor kinderen van 1 tot 3 jaar

3. Vormenstoof

Een vormenstoof helpt je peuter zijn fijne motoriek ontwikkelen, maar is ook een leuke manier om je peuter kennis te laten maken met passen en meten.

4. Bouwblokken

Bouwblokken zijn ideaal om je peuter te leren stapelen, ordenen en tellen.

5. Geheugenkaartjes

Peuters ontdekken veel om zich heen. Ze zitten vooral in een ik-fase en zijn bezig met hun eigen spel. Lotto en geheugenkaartjes zijn bijvoorbeeld geschikte spelletjes die je peuter helpen zijn interesses te ontwikkelen.

6. Stapeltoren

Je peutert leert veel, zo ook over vormen. Door een stapeltoren wordt de oog-hand coördinatie gestimuleerd en de fijne motoriek getraind.

7. Keukentje

Vanaf 3 jaar zit je kind in een fase waarin het graag imiteert en actief bezig wil zijn. Hij wil veel dingen zelf doen en dat past goed binnen de Montessori-methode natuurlijk. Huishoudelijke taken zijn in deze periode voor het kind erg leuk en interessant, materialen voor fantasie, zoals een keukentje helpen daar goed bij.

10. Activiteitenknuffel

Een activiteitenknuffel past goed bij de leefwereld van je peuter, het laat je kind verwonderen, het moedigt aan creatief te denken en hem veilig laten spelen. Een activiteitenknuffel laat je kind rammelen, gooien, draaien, drukken, noem maar op: hij is vol op ontdekking.

11. Houten cilinders

Materialen die ergens in en uit gehaald kunnen worden is een leuk speeltje voor peuters. Dit is typisch Montessori speelgoed, de cilinders bestaan uit verschillen vormen en hoogtes, je kind moet alle cilinders weer in de juiste vorm krijgen.

12. Wobbel

Het lijkt heel simpel, maar ieder kind ziet weer iets anders in de Wobbel. Een balansbord, een schommel, een brug, een opstapje, een racebaan, noem maar op. Het is niet alleen leuk speelgoed voor je kind, maar voor volwassenen heb je er ook iets aan: je kunt je spieren in de voet en onderbeen trainen en er op staan zorgt voor ontspanning. Win-win!

7 Montessori-manieren om je ochtend vlekkeloos te laten verlopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen