Janne Vogel
Janne Vogel Lifestyle 17 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

7 Montessori-manieren om je ochtend vlekkeloos te laten verlopen

Dat we de kostbare momenten met onze kinderen moeten koesteren is duidelijk, maar tijdens chaotische ochtenden is het vrij moeilijk om hierop te focussen. Iedereen moet aangekleed, gevoederd en gepoetst de deur uit, en dit proces verloopt vaak niet geheel vlekkeloos.

Net op tijd voor de back to school-periode presenteren wij u het volgende: 7 Montessori-manieren om je ochtenden relaxt en smooth te laten verlopen. Heerlijk, toch?

Ochtendroutine Montessori-methode

Door je kind de ochtendroutine te laten ownen, blijft er tijd over om van de vroege momentjes te genieten.

1. Praat erover

Kies een rustig momentje uit en praat met je kind over de ochtendroutine. Vraag hem wat er ‘s ochtends moet gebeuren, voor hij naar school vertrekt.

Laat hem zelf vertellen welke taakjes moeten worden volbracht en vul hem aan waar nodig. Loop alle stappen een paar keer door, zodat je kind weet wat er gaat komen. Natuurlijk moet je kind ‘s ochtends nog een beetje geholpen worden, maar hij begrijpt in ieder geval wat de bedoeling is.

Waarom je trots op jezelf mag zijn als je aan ‘lui ouderschap’ doet

2. Maak een bord met foto’s of pictogrammen

Nadat jullie alles hebben besproken, kun je een bord maken met foto’s of pictogrammen die alle stappen uitleggen. Maak een foto van alles wat er moet gebeuren – een van het potje of de wc, een van zijn tandenborstel, een van zijn klaargelegde kleren. Samen pictogrammen tekenen kan natuurlijk ook!

Dit bord helpt je kind op onzekere momenten. Als hij zich niet herinnert wat er moet gebeuren, of als hij de volgorde even kwijt is, kun je hem op het bord wijzen. Dankzij het bord kan hij zichzelf uit de brand helpen.
Als je kind ouders iets ouder is, kan ook een lijstje uitkomst bieden.

6 zinnen die volgens de Montessori-methode werken bij een gemeen kind

3. Laat hem zijn eigen lunch bereiden

Als je hem zijn eigen lunch laat bereiden, geef je hem de leiding over zijn schooldag. Natuurlijk kijk je even mee om te verzekeren dat hij niet alleen Prince Ministars in zijn trommel stopt, maar over het algemeen is dit een goede manier om hem wat zelfstandigheid te geven.

Als je kind iets ouder is, geef hem dan ook inspraak tijdens het boodschappen doen. Stel bepaalde regels (zoveel granen, zoveel fruit, zoveel groenten), maar geef hem medezeggenschap. Werkt gegarandeerd.

Sidenote: duik de avond van tevoren vast samen de keuken in, dit scheelt ‘s ochtends tijd en stress.

Lees ook: Good morning! Er bestaan 5 typen ochtendmensen op basis van je gedrag

4. Laat hem zijn eigen kleding uitkiezen

Klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar dit kan ‘s ochtendsvroeg best wat tijd innemen. Leg voor een jong kind daarom twee opties klaar, zodat hij kan kiezen.

Zo heeft hij inspraak, maar staat hij niet uren te piepen voor de kast.
Als je kind iets ouder is, kan hij de avond van tevoren zelf een setje klaarleggen. Zo hoeft hij op de vroege morgen niet halfslapend te kiezen.

Hoe een kind met blijheid gehoorzaamt: een Montessori Stappenplan

5. Laat hem de consequenties voelen

Als het ‘s ochtends totaal niet volgens plan verloopt, mag je kind best eens zien wat er gebeurt. Zet niet alles op alles om zijn hachje te redden; laat hem de natuurlijke consequenties voelen. Dit klinkt heel hard, maar het is gegarandeerd effectief en het hoeft waarschijnlijk maar een keer te gebeuren.

Blijft hij te lang in bed liggen en treuzelen? Dan is er geen tijd voor ontbijt en eet hij maar een mueslireep onderweg.
Weigert hij om zich aan te kleden? Dan pak je zijn kleren wel in en zal hij in zijn pyjama op school arriveren.

Dit zijn geen straffen, het zijn simpelweg de dingen die gebeuren als je de routine niet volgt.

Linda is moeder van twee en vertelt over haar dagritme: ‘Mijn tijd voor mezelf heb ik in de ochtenden tussen 5.00 en 7.00 uur’

6. Plan wat tijd samen is

Als je kind ‘s ochtends vastloopt, komt dat vaak omdat hij wil dat jij hem helpt. Niet zozeer omdat hij het zelf niet kan, maar omdat hij met jou samen wil zijn.

Door voor hij start met zijn ‘taakjes’ een klein momentje samen in te plannen, hoeft hij tijdens zijn routine niet te blokken.

Het lijkt misschien alsof je die 10 minuten echt niet kunt missen, maar hoogstwaarschijnlijk bespaar je juist tijd omdat alles hierna een stuk soepeler verloopt. Lees een kort verhaaltje voor of zorg voor een knuffelmomentje; geloof ons, dit doet wonderen.

Montessori-methode: 5 taken in huis die kinderen zelf kunnen doen

7. Maak het leuk

Maak samen een ‘klaarmaak’-afspeellijst of zet zijn favoriete liedjes aan als hij zich aankleedt en zijn tanden poetst. Bak in het weekend samen ontbijtmuffins of (gezonde) pannenkoekjes, zodat hij doordeweeks iets heeft om naar uit te kijken. Maak het gezellig aan de keukentafel; de liefde die jij hem ‘s ochtends geeft, maakt dat hij de dag goed begint.

Zo start je de ochtend rustig en zonder haast, zelfs op doordeweekse dagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme