Montessori-methode: 5 taken in huis die kinderen zelf kunnen doen

Kinderen Rachelle Abbas 29 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Help mij het zelf te doen’: de centrale gedachte achter de Montessori-methode. Wil je de Montessori-methode thuis toepassen, is het belangrijk dat de leefomgeving zo kindvriendelijk en toegankelijk mogelijk moet worden gemaakt. Kinderen moeten de vrijheid krijgen om de omgeving te ontdekken.

Jonge kinderen hunkeren naar onafhankelijkheid. Als ouders moeten we dit goed realiseren en door ze te helpen, kunnen we veel van de strijd die gepaard gaat met peuters (we’ve all been there) tot een minimum beperken en onze kinderen in staat stellen om zich capabel en zelfverzekerd te voelen over hun groeiende capaciteiten.

Montesorri-methode

Binnen de Montessori-methode ligt de focus op onafhankelijkheid. Je kind kan veel dingen zelf doen, misschien wel meer dan je denkt. Je kind het zelf laten doen stimuleert tot grote onafhankelijkheid.

De volgende taken kan je kleine bijvoorbeeld zelf uitvoeren:

Aankleden

Oefen thuis met je kind wat betreft aan- en uitkleden. Het is vooral belangrijk dat je tijd vind waarbij je kind niet gehaast hoeft te oefenen.

Ook is het belangrijk dat de kleding en schoenen wel makkelijk aan en uit kunnen. Laat het een paar keer zien, ga dan in de buurt zitten en bied de minimale hoeveelheid hulp die je kind nodig heeft om zich aan of uit te kleden.

Je kunt altijd helpen door eerst mondeling te herhalen wat ‘ie moet doen. Geleidelijk aan zal je kind steeds minder hup nodig hebben: hij krijgt misschien al makkelijk de voorzijde van de broek naar beneden, maar heeft nog hulp nodig met de rug.

Neus afvegen

Door je kind in staat te stellen een taak als zijn neus afvegen op zich te nemen, verhoogt het zijn bewustzijn en groeit zijn zelfvertrouwen mee met elke nieuwe vaardigheid die hij ontwikkelt.

Door je kind makkelijk toegang te geven tot bijvoorbeeld tissues of een zakdoek wordt het al makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld voor een spiegel oefenen zodat je kleine ook ziet wanneer zijn gezicht schoon is.

Zelf speelgoed opruimen

Zorg dat elk item in huis een specifieke plek heeft waar het thuishoort. Je kunt je kind best vragen om het speeltje weg te leggen als hij er klaar mee eens, voor hij weer iets nieuws pakt.

Peuters zullen je hulp nog wel nodig hebben natuurlijk, helemaal met speelgoed wat uit meerdere stukken bestaat, maar het is nooit verkeerd om het aan te moedigen.

Help voedsel bereiden

Het bereiden van voedsel is vaak een favoriet bij kinderen. Het zou zelfs kunnen dat je kind het interessant vindt om groenten te wassen en te snijden, zelfs als ‘ie het vervolgens niet op wilt eten aan tafel. Je kunt thuis veel manieren vinden waarop je kind kan helpen in de keuken volgens de Montessori-methode.

Zelf spelen

Spelen met je kind is heel leuk natuurlijk, maar wees niet bang om je kind soms te vertellen dat je even niet beschikbaar bent. Het helpt hem ook om zelf te leren spelen. Als je vaak thuis met je kind speelt, kun je dit toepassen door zelfs kortere taken tussendoor te doen. ‘Ik ga de vaatwasser uitladen en dan kom ik weer spelen’, rek vervolgens de tijd langzaam uit tot wanneer je kind comfortabel zelf zit te spelen.

Pas jij de Montessori-methode toe thuis? Deel je kennis en ervaring op het Mamaforum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen