Hoe je met de Montessori-methode onafhankelijke kinderen opvoedt

Kinderen Rachelle Abbas 18 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Je hebt je handen vol aan het opvoeden van peuters. Het zijn in principe pittige mini-mensjes die zelf nog niet veel dingen zelf kunnen doen, maar die wel de vastberadenheid en vasthoudendheid hebben om het tóch gewoon te doen.

Het vraagt je als ouders een constante evenwicht te hebben om je kind voldoende kansen te bieden om hun onafhankelijk te trainen – en tegelijkertijd niet gek te worden in het proces. Er is veel geduld nodig, laten we het zo stellen. De Montessori-methode kan je misschien wel helpen.

Wat is de Montessori-methode

‘Help mij het zelf te doen’ is de centrale gedachte achter de Montessori-methode. Kort samengevat betekent het dat kinderen hun leefomgeving zo kindvriendelijk en toegankelijk mogelijk moet worden gemaakt. Het proces van ‘groot’ worden is iets wat het kind zelf moet doen: niemand anders kan dat. Kinderen moeten de vrijheid krijgen om zijn omgeving te ontdekken.

Hoe een kind met blijheid gehoorzaamt: een Montessori Stappenplan

Waar begin je?

Veel peuters worstelen om dingen te vinden om mee te spelen wanneer kamers vol en rommelig zijn. Een van de eerste dingen die je kunt doen om de Montessori-methode te omarmen, is door het overtollige spul op te ruimen.

Door het verminderen van de overvolle kisten vol met speelgoed en het stroomlijnen van items die op de planken in de kast staan, voelen kinderen zich minder afgeschrikt en zijn ze beter in staat een item te kiezen om mee te spelen. je kunt nog een stap verder te gaan, door het speelgoed af te wisselen.

Haal na een halve maand (of langer) wat speelgoed weg, en ruil het bestaande speelgoed wat door elkaar. Het zorgt voor weer minder items die te zien zijn en met bepaalde items wordt vaker gespeeld.

Zet dingen op kinderhoogte of schaf krukjes aan

De Montessori-methode houdt in dat de leefomgeving zo kindvriendelijk en toegankelijk mogelijk moet worden gemaakt. Het is dus belangrijk dat kindgerelateerde dingen in huis toegankelijk zijn voor je kleine. Het idee is dat ze dan dingen zelf voor elkaar kunnen krijgen, waarbij ze minder hulp van jou of je partner nodig hebben.

Zet wat kan op kinderhoogte, en koop krukken voor ruimtes waar je dat niet makkelijk kunt doen, bijvoorbeeld de keuken of badkamer. Kan je kind makkelijk genoeg bij de favoriete items om mee te spelen? Of bij zijn eigen kom, vork of lepel? Lichte aanpassingen kunnen al verschil maken, je kunt merken dat het je kind zijn gevoel voor onafhankelijkheid enorm doet toenemen.

Zelfbeheersing aanleren? Deze 4 zinnen volgens de Montessori-methode helpen daarbij

Kleding categoriseren

Volgens mij denken ongeveer alle kleine kinderen dat hun kledingkast hun eigen persoonlijke verkleedkist is, toch? Wanneer je kind zijn eigen outfit uitzoekt, wordt er druk gesnuffeld om dat ene favoriete kledingstuk te vinden.

Duidelijke categorielabels voor kleding in de kledingkast stelt je kleine in staat om de items die vinden die ‘ie wil (en ze hopelijk ook weer daar op te ruimen). Het is een leuke manier voor je kind om – zodra hij zichzelf kan aankleden – de kleding te vinden die hij aan wil doen.

Pas de Montessori-methode toe in dagelijkse activiteiten

De Montessori-methode benadrukt het belang van het krijgen van zoveel mogelijke kansen voor kinderen om hun eigen leerproces te leiden. Er zijn overal leermomenten, ook in het dagelijks leven.

Misschien herken je je wel in het gevoel dat je telkens je kinderen moet vermaken. Vaak vergeten we dat onze kinderen veel activiteiten leuk vinden die niet eens geld kosten – of zelfs geen speelgoed bevatten. Hoewel het misschien saaie taken lijken, als fruit snijden met een kindvriendelijk mes of de was ophangen, hebben ze vaak toegevoegde bonus voor je kids om onafhankelijkheid te leren.

Kleine kinderen hebben niet veel ‘spullen’ nodig – vergeet niet dat dingen eenvoudig kunnen blijven. Omarm het plezier dat je kleine kan ervaren wanneer hij dingen leert zelf te doen, en ga samen op ontdekking naar dingen doen op hun eigen manier.

6 zinnen die volgens de Montessori-methode werken bij een gemeen kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen