Moeder: ‘Ik deed vrijwel al zijn speelgoed weg en dat voelde goed’

Kinderen Inga Stoit 5 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Tegenwoordig hebben de meeste kinderen enorm veel speelgoed. Wij struikelen erover en de kids zijn zich eigenlijk niet eens bewust van het ruime assortiment. Waarom hebben we dan überhaupt zoveel speelgoed voor onze kinderen? Bovendien zijn er ook onderzoeken die suggereren dat minder speelgoed ervoor zorgt dat je kind ‘beter’ speelt.

Deze moeder was het zat. Zij brak haar nek nog net niet over al het speelgoed van haar zoon. In eerste instantie begreep ze ook niet waarom ze (en haar familie) hem al die jaren zo intens veel spullen cadeau hadden gedaan. Want eerlijk is eerlijk, hij grijpt toch iedere keer naar zijn favoriete Lego set en niet naar al het andere.

Opruimen! Deze 65 dingen kunnen vandaag nog weg

Speelgoed wegdoen

‘Ik heb mijn zoontje jarenlang enorm verwend. Wanneer we naar de supermarkt moesten, liep ik ook altijd even binnen bij Kruidvat en kwam ik weer met iets leuks thuis. Het is een lief ventje van 4 jaar die altijd blij reageert wanneer ik thuis kom, maar de spullen al snel vergeet.

Het belandt in zijn voorraadkist, op de grond, naast het bed of naast de bank. Kan ik hem hier de schuld van geven? Nee, absoluut niet. Het is mijn verantwoordelijkheid en mijn keuze geweest om hem jarenlang te verwennen. Tot ik bij mezelf te rade en dacht ‘ik ben helemaal verkeerd bezig’.

Alles wat ik voor hem koop doe ik vanuit liefde, maar hij krijgt en heeft liefde genoeg. Het hele huis staat vol met spullen voor hem!

Zo zorg je ervoor dat je kind zijn speelgoed opruimt volgens de Montessori-methode

Dus ik besloot een aantal plastic bakken in te slaan bij de IKEA en stuk voor stuk het speelgoed op te rapen en in te zamelen. Ik had van te voren bedacht dat ik zijn speelgoed wilde schenken aan de plaatselijke kringloop. Uiteraard hield ik zijn favoriete speelgoed gescheiden en stopte ik dat niet in de plastic bak.

Ik zag hem naar mij kijken toen ik zijn spullen in de doos stopte en dacht ‘oh nee, nu breekt het los’, maar hij ging braaf zitten en was lekker in de weer met zijn Lego speelgoed.

Toen ik de dozen naar de kringloop bracht was ik eerlijk gezegd wel even zenuwachtig. Ik voelde me schuldig. maar enigszins ook goed. Mijn zoon heeft alles wat zijn hartje begeert, er zijn genoeg kinderen die dat niet hebben..

Lees ook: 8 makkelijke manieren om een schoner en meer opgeruimd huis te hebben.

Weg ermee

Ik had het speelgoed weggebracht en verwachtte thuis een ietwat verward zoontje. Ik was dan ook voorbereid met een kant en klaar verhaal.

En wat bleek? Mijn ingestudeerde verhaal bleek onnodig. Hij zat in zijn nu vrijwel lege kamertje en was blij dat ik thuis kwam, verder was er helemaal niks aan de hand. Kinderen hebben niet alle spullen nodig die wij aan hen geven, met een aantal stukken speelgoed redden zij zich prima.

Dat is iets wat ik wil meegeven aan alle moeders en mommy’s to be. Waarschijnlijk wil je (als dit een optie is), ze verwennen met allerlei moois, maar je kunt het geld beter besparen voor de toekomst. Scholing is belangrijk dan hordes Knex en een andere mensen blij maken die lang niet zoveel hebben is een prachtig gebaar.

Het is even spannend om te doen wat ik deed, maar het is het absoluut waard en – niet gehele onbelangrijk – daarnaast hoef je je niet langer zorgen te maken over het breken van je nek. ;)’

Stel jezelf deze 8 vragen en het opruimen van je kledingkast wordt een makkie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme