8 ‘rare’ gesprekken die ervoor zorgen dat je relatie meer kans van slagen heeft

Relatie Rachelle Abbas 4 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

De eerste paar dates praatten jullie honderduit, al waren er wat onderwerp die in eerste instantie gemeden werden. Nu, een paar jaar later veranderen de gespreksonderwerpen. ‘Ben je het vergeten om wc-papier te kopen?’ of ‘Je wilt niet weten wat voor buitenaardse poep de kleine had vandaag’, is nu vooral hoe gesprekken er uitzien. Ook leuk, toch?

Om je relatie in stand te houden, is het belangrijk om ‘rare gesprekken’ te voeren. Rare gesprekken? Naast gesprekken als ‘Hoe was je dag?’ of ‘Wat moeten we eten’? is het belangrijk om ietwat vreemde gesprekken te hebben. Het helpt de intimiteit tussen jullie te versterken, en het is essentieel voor de gezondheid van een relatie, zeggen experts.

Vreemde gesprekken

Professor Arthur Aron is gefascineerd door wat stellen bij elkaar houdt, en stelde een lijst op met vragen die relaties een boost geven.

Deze (en soortgelijke) vragen werken omdat ze de ander uitnodigen zich open te stellen en een beetje van zichzelf te onthullen.

De vragen zijn ook open, dat is volgens Arhur ook erg belangrijk. Begin vragen met ‘hoe’ en ‘waarom’ in plaats van ‘jij’ en ‘deed’, je zult zien dat je dan langere en interessantere antwoorden krijgt. Laat je inspireren:

Het snelle levensverhaal

‘Vertel me je levensverhaal in vier minuten met zoveel mogelijk details’, een vraag die er voor zal zorgen dat je partner vee; hoogtepunten zult noemen, maar het vertelt ook veel over hoe hij zichzelf ziet en wat hij beschouwt als zijn grootste prestatie. Wees ook voorbereid om jouw verhaal te vertellen.

Gesprekken over de bucketlist

Als je erachter komt wat je partner allemaal wil bereiken, kan het veel over hem vertellen. Wie weet leent het zich goed voor een soort discussie over hoe de punten kunnen worden afgevinkt. Uit een klein onderzoek kwam naar voren dat het samen opstellen van een bucketlist, je kan helpen groeien – zowel individueel als als koppel.

Het dankbaarheidgesprek

‘Wat zijn de drie (of een ander aantal) dingen waar je dankbaar voor bent?’ geeft je een idee van de prioriteiten die je partner stelt. Het is ook leuk om een soort memory jar te maken samen, waarbij je telkens opschrijft waar je dankbaar voor bent. Pak aan het einde van de jaar de pot er bij en lees eens door waar je gedurende het jaar allemaal dankbaar voor bent geweest.

Gesprek over fantasieën

Psycholoog Nikki Martinez vertelde aan Bustle dat het goed kan zijn als koppels aan elkaar vragen wat je fantasie is. Het hoeft niet per se over seks te gaan (hoewel dat ook een leuk gesprek kan opleveren).

Misschien is je partner zijn grote fantasie wel om een keer aan The Voice mee te doen, of een eigen bedrijf te beginnen. Je zou erachter kunnen komen dat jullie fantasieën erg op elkaar lijken of juist heel verschillend zijn. Hoe dan ook, na dit gesprek zul je sowieso gefascineerd zijn. 😉

Wat als je de loterij wint?

Het is belangrijk om met je partner over geld te praten, zo blijf je verbonden. We hebben allemaal wel eens nagedacht over wat je zou doen met een zak geld, en dat geldt waarschijnlijk ook voor je partner. Lijken jullie bestedingsidealen op elkaar of botsen ze?

Wat zou je willen veranderen?

We hebben allemaal wel ergens spijt van. Vraag je partner wat hij zou veranderen als hij één ding mocht kiezen. Vervolgens kun je weer achterhalen waarom je partner datgene zou willen veranderen. Vervolgens zou jij natuurlijk kunnen vertellen wat jij zou willen veranderen.

Gesprek over superhelden

Wie vindt jouw partner nou echt een held? Is ‘ie fictief of echt? Het is makkelijk om een gesprek te hebben over mensen die je partner bewondert. Of dat nou gaat over Spider-Man, een familielid of Shakespeare, je kunt veel over elkaar te weten komen wanneer je deelt wie je bewondert.

Wist je dat jullie ‘bedgewoonten’ ook kan voorspellen of jullie relatie stand houdt? Deze 5 gewoonten voorspellen dat je relatie lang zal aanhouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme