Zo heb je (bijna) nooit meer last van buikpijn wanneer je ongesteld bent

Je ziet er een week van te voren al tegen op: de terrorweek! Jankbuien gaan gepaard met vreetbuien en belachelijk veel buikpijn wanneer je ongesteld bent. Praktisch niks helpt er tegen. Als jij ook droomt om in een wereld te leven waar buikkrampen niet meer hoeven te worden bestreden ben je hier aan het juiste adres.

Volgens Rebecca Brightman, gynaecologe, komt het allemaal neer op voorbereiding. In plaats van te wachten totdat het voelt alsof iemand een fikkie heeft gestoken in je baarmoeder, zijn er een aantal dingen die je volgens haar gedurende de hele maand kunt doen om buikkrampen te voorkomen.

Probeer extra endorfine aan te maken

Zoals Brightman uitlegt, voelen veel vrouwen zich erg traag en moe voordat hun menstruatie begint en wanneer de krampen het ergst zijn. Cardiotraining, zoals joggen, fietsen of zwemmen, gedurende de maand levert beta-endorfines op oftewel het feel good stofje. Het is aangetoond dat endorfine in de loop van de tijd buikkrampen vermindert. In plaats van te wachten tot het strikken van de veters van je sportschoenen klinkt als het slechtste idee ter wereld, is het slim als je de hele maand een regematig trainingschema bijhoudt. Brightman zegt dat dit een mix van endorfine-pompende cardio zou moeten omvatten en wat rustigere workouts zoals yoga, vooral als je iemand bent die krampen voelt in je onderrug.

Probeer niet te stressen

Ja we weten het, het is het meest typische advies ooit, maar volgens Brightman is er uit wetenschappelijk onderzoek gekomen dat er echt een connectie is tussen stress en pijn. Een extra reden dus om je in te schrijven voor een relaxt yogaklasje.

Probeer een gebalanceerd dieet te volgen

Nee, daar bedoelen we niet mee dat je geen koolhydraten mag eten of geen koffie meer mag drinken. Het betekent gewoon dat je groenten, mager eiwit, fruit en veel water in je dieet moet verwerken. Volgens Brightman helpt dit om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en dit helpt om lichamelijke functies soepeler te laten werken. Sommige artsen vinden dat je het best koffie kunt laten staan tijdens je menstruatie, omdat dit buikkrampen en andere symptomen zoals pijnlijke borsten zou kunnen verergeren. Maar Brightman vindt dat als je iemand bent die ervan houdt en je het nodig hebt om de dag door te komen, je jezelf alleen maar ellediger maakt tijdens je menstruatie. Het effect van de cafeïne op je krampen is volgens haar minimaal, tenzij je acht kopjes per dag drinkt, dan kan je er wel beter mee stoppen.

Houd je cyclus in de gaten

Als je pijnstillers gaat gebruiken om je buikkrampen te verhelpen kan je dit volgens Brightman het best doen voordat je er last van hebt. Het soort pijnstillers dat je neemt is erg belangrijk. ‘Niet-steroïde onstekingsremmers, zoals ibuprofen, werken het best. De kleine chemische demonen die je krampen veroorzaken worden prostaglandinen genoemd. Het lichaam maakt deze aan om je baarmoeder te laten samentrekken en zorgt dat de laag die wordt opgebouwd tijdens je cylcus loslaat. Niet-steroïde onstekingsremmers verstoren de productie van prostaglandinen’, zegt Brightman. ‘Als je een deel van de prostaglandineproductie kunt verstoren worden je buikkrampen ook minder.’

Reageer op artikel:
Zo heb je (bijna) nooit meer last van buikpijn wanneer je ongesteld bent
Sluiten