5 onverwachte signalen dat je écht te weinig water drinkt

Gezondheid Sharon van der Werf 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

We weten allemaal dat we genoeg water moeten drinken, maar in veel gevallen schiet het er gewoon bij in. Sterker nog, AD onderzocht dat slechts 15 procent van de Nederlanders genoeg water drinkt. En dat terwijl te weinig drinken zo veel vervelende gevolgen voor je lichaam kan hebben… we zetten er een paar voor je op een rijtje.

Maar voordat je het artikel verder leest, pak eerst eens een glas water.

Dit zijn onverwachte signalen van te weinig water drinken

Sommige symptomen van te weinig water drinken liggen zijn algemeen bekend. Zo kan je last krijgen van een droge mond, hoofdpijn en zelfs een onaangenaam hongergevoel. Meer van deze bekendere gevolgen hebben we in dit artikel op een rijtje gezet, maar wist je dat de onderstaande symptomen er ook op kunnen wijzen dat je te weinig water drinkt?

1. Slapeloosheid

Als je moeite hebt met in slaap vallen, dan zijn daar verschillende redenen voor te bedenken. Een daarvan is te weinig drinken en dat is natuurlijk een probleem wat we snel op kunnen lossen.

Het liefste drink je ‘s avonds na het avondeten niet heel veel meer als je daardoor ‘s nachts naar het toilet moet, dus zorg ervoor dat je overdag aan de aanbevolen hoeveelheid water komt. Volgens het Voedingscentrum is dit 1,5 tot 2 liter water per dag.

7 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt

2. Donkere urine

Je hebt vast wel eens gehoord dat je aan de kleur van jouw urine kunt zien of je genoeg water drinkt. Op internet zijn veel charts te vinden om aan de hand van de kleur te checken of je genoeg drinkt. Je urine hoort lichter te zijn dan je waarschijnlijk denkt! Is jouw urine donkerder dan buisje 4 op deze chart, schenk dan maar een glaasje water voor jezelf in.

3. Doffe huid en droge lippen

Merk je dat je vaak bezig bent met het likken van je lippen, omdat ze droog zijn? Of kijk je wel eens in de spiegel, en zie je alleen maar een doffe huid? Grote kans dat je te weinig water drinkt, en dat deze problemen opgelost zijn wanneer je een paar glazen extra per dag wegtikt.

Pukkels én een droge huid? Zo verzorg je je gezicht in Corona-tijd

4. Veranderingen in je huid

Mocht je denken dat het ophoudt bij alleen een droge huid, dan hebben we helaas slecht nieuws. Ook de elasticiteit van je huid verandert wanneer je een langere tijd niet genoeg drinkt, en dat betekent dat je sneller nieuwe rimpels krijgt.

5. Snelle hartslag

Een snelle hartslag kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar een daarvan is te weinig water drinken. In dit artikel lezen we dat het lichaam dit doet omdat er niet genoeg vloeistof in jouw lichaam te vinden is.

Waarom je ook niet te veel water wilt drinken

Wist je dat er ook zoiets bestaat als te veel water drinken? Een watervergiftiging ligt dan op de loer en dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen. We praten je bij in het onderstaande artikel:

Drink jij heel veel water? 6 tekenen dat je moet minderen (ja, je kunt te veel drinken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme