Drink jij heel veel water? 6 tekenen dat je moet minderen (ja, je kunt te veel drinken)

Gezondheid Sharon van der Werf 10 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

We worden er constant aan herinnerd dat we genoeg water moeten drinken. Niets mis mee natuurlijk, maar wist je dat je ook té veel water kunt drinken? En dat een watervergiftiging behoorlijk gevaarlijk is? Deze tekenen wijzen erop dat je een waterjunkie bent en moet gaan oppassen voor een overdosis.

Watervergiftiging

Het drinken van te veel water kan namelijk leiden tot watervergiftiging, in de medische wereld hyponatriëmie genoemd. In ernstige gevallen kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Bang dat je ook te veel water drinkt? Let dan vooral even op de volgende tekens:

1. Je verlaat het huis NOOIT zonder gevuld waterflesje, en hebt er bijna altijd eentje in je hand

Als je de hele dag bij de kraan staat om je lege waterflesje te vullen, kan het zijn dat je te veel water drinkt. Het gevaar? Wanneer je je lichaam continu vult met water krijgt je bloed een laag natriumgehalte, waardoor er cellen in je lichaam op kunnen zwellen.

2. Je drinkt continu water, ook wanneer je geen dorst hebt

Je lichaam is geprogrammeerd om aan te geven of je water nodig hebt of niet. Dorst heet dat. Luister dus naar je lichaam in plaats van de hele dag door water te drinken zonder dat je lichaam hierom vraagt.

3. Je urine is doorzichtig en heeft geen gele kleur meer

Als je precies genoeg water drinkt, is je urine licht en gelig. Is je urine bijna kleurloos? Dan zit er te veel water in je lichaam. Voor de meeste mensen wordt een hoeveelheid acht tot tien glazen water (= twee liter) als een normaal gezien.

4. Je moet vaak plassen, zelfs ’s nachts

Word je ’s nachts vaak wakker omdat je moet plassen? Of ga je overdag vaker dan tien keer naar het toilet? Dan drink je meer water dan dat je lichaam nodig heeft. Als je er niet meer ’s nachts uit wilt, kun je het beste je laatste glas water een paar uur voor het slapen gaan nemen. Dan geef je je nieren tijd om al het water te verwerken dat nog in je lichaam zit.

5. Je hebt de hele dag door hoofdpijn

Hoofdpijn is zowel een teken van uitdroging als van watervergiftiging, net als overgeven, misselijkheid, en diarree. Wanneer je te veel water drinkt, vermindert het natriumgehalte in je bloed (zie punt 1). Als je dus te veel water drinkt, groeien je hersenen in omvang en drukken ze tegen je schedel. Dit veroorzaakt die hoofdpijn, ieks!

6. Je spieren voelen slap aan en je hebt regelmatig kramp

Als je een watervergiftiging hebt, krijgen je spieren hier ook last van krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld spierspasmen en krampen in verschillende spiergroepen voelen.

7. Je bent moe of uitgeput

Je nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van het water dat je drinkt. Wanneer je te veel water drinkt, moeten je nieren heel hard werken. Hierbij komt een stresshormoon vrij, waardoor je lichaam gestrest en vermoeid raakt. Als je de hele dag water drinkt, zal je de volgende ochtend bovendien moeite hebben om je bed uit te komen.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme