5 x de keiharde, shitty waarheid over zindelijkheidstraining

Kinderen Janne Vogel 11 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kunt nog zo’n goed zindelijkheidstraining-plan opstellen, succes blijft allesbehalve gegarandeerd. Op de lange termijn lukt het écht wel, maar je kind de vaardigheid aanleren is niet bepaald easy.

De realiteit van zindelijkheid

Dat de stickerkaarten en beloningen lang niet altijd werken heb je vast en zeker ervaren. Zindelijkheidstraining is een moeilijk proces, en niets zal je er beter op voorbereiden dan de keiharde waarheid. Dus, weg met alle hulpboeken, het is tijd voor de realiteit.

Harde waarheid nummer #1: Je beslist als ouder niet wanneer je begint met zindelijkheidstraining

Logisch dat je geen zin meer hebt in het constant verschonen van luiers, maar je kunt pas met een succesvolle zindelijkheidstraining beginnen als je kind er klaar voor is. Waarschijnlijk vertelt je kleine je niet zelf dat hij wil beginnen, maar hij zal op z’n minst subtiel interesse tonen in het gebruiken van het toilet. Komt ‘ie geregeld een kijkje nemen wanneer jij aan het plassen bent of verstopt hij zich achter de bank om stiekem te poepen? Dan is het tijd. Pushen werkt niet, kunnen we je vertellen.

Harde waarheid nummer #2: Kinderen leren het potje gebruiken door naar hun ouders te kijken

Op het moment dat je kind zelf een deur open kan maken, weet je dat het gedaan is met je privacy. Het kan uitermate vervelend zijn dat iemand je komt storen tijdens je privé momentje op het toilet, maar je kind leert door jou te bespieden wél hoe het er in het toilet-leven aan toe gaat. Jij bent zijn grootste voorbeeld en je bereidt ‘m door je eigen leven te leven voor op de echte wereld. Maak van naar de wc gaan dus vooral geen geheim en laat ‘m af en toe maar even spieken. Grote mensen doen het, kleine mensen doen het: niks geks of engs aan.

LEES OOK: 16 x hilarische tweets over zindelijkheidstraining (waar we ons heláás allemaal in herkennen)

Harde waarheid nummer #3: Je kind zal op de grond poepen en plassen, want shit happens

Ongelukjes gebeuren. Oefening baart kunst, maar af en toe voelt je kleine nog niet helemaal hoe het werkt en belanden er wat uitwerpselen naast het toilet. Of op een random plek in de huiskamer. Sluit vooral niets uit en wen eraan. De zindelijkheid is nabij!

Harde waarheid nummer #4: Een terugval is meer dan normaal

Het kan zijn dat je kind het naar de wc gaan nét onder de knie lijkt te hebben, en dan opeens weer in zijn broek begint te plassen. Deze plottwist komt vaker voor en ontstaat in veel gevallen door een kleine verandering in de routine of omdat je kind even is afgeleid. Het is belangrijk dat je kalm blijft tijdens zo’n ongelukje. Blijf positief, blijf bij het plan en geef duidelijk aan dat het niet erg is dat het is misgegaan. Heel af en toe een terugval is normaal. Pas als het mis blijft gaan, is het tijd voor een nieuw plan.

Harde waarheid nummer #5: Kinderen leren hoe ze moeten afvegen is lastig

Als het je kind dan eindelijk gelukt is om op het potje of het toilet te plassen, is het afvegen ook nog een dingetje. De afveeg-cursus hoort bij het zindelijkheidstraining-proces en is heel noodzakelijk. Op de goede manier afvegen is nu eenmaal minder intuïtief dan plassen of poepen in een gat. Veeg zijn billen aan het begin altijd nog een keertje af voor de zekerheid en kijk niet raar op als je af en toe een remspoor in zijn of haar onderbroekje vindt. Zo gaat het nu eenmaal.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme