Say What?! Misschien ben jij wel allergisch voor gelnagels

Beauty Samantha Lakker 15 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

We worden de laatste tijd doodgegooid met Instagram-waardige nieuwe trends (jelly nagels, fruitnagels, niet-matchende nagels …). De vraag naar nagelbehandingelen, waaronder acryl- en gelnagels, blijft stijgen.

Maar hun stijgende populariteit blijkt een reden tot zorg voor dermatologen, die deze week een waarschuwing hebben afgegeven dat methacrylaat chemicaliën – de belangrijkste ingrediënten in acryl en gelnagels – een ‘allergie-epidemie’ veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Afspraak maar even cancelen dus!

Onderzoek

Het onderzoek uit 2017, uitgevoerd door de British Association of Dermatologists, is erachter gekomen dat allergische reacties waarschijnlijk optreden wanneer de niet-uitgeharde (nog natte) substanties de huid raken, en dat het gaat om het loslaten van nagels of een ernstige rode, jeukende uitslag. Dat hoeft niet alleen plaats te vinden rondom de vingertoppen, maar mogelijk ergens op het lichaam dat in contact is gekomen met de nagels.

Drie soorten behandelingen

De studie onderzocht drie soorten behandelingen: gelnagels, acrylnagels en gellak. De personen werden allemaal getest op methacrylaatallergie. Het bleek dat 1,5 procent positief testte op 2-hydroxyethylmethacrylaat (2-HEMA), de stof waar de meeste mensen allergisch voor zijn, en 2,4 procent werd positief getest op ten minste één type methacrylaat.

De resultaten lijken misschien niet zo heftig, maar ze worden bijgestaan door een afzonderlijke enquête, uitgevoerd door de British Association of Dermatologists, met de hulp van Stylefile. Het onderzoek concludeerde dat van de 742 mensen 19 procent van hen ‘last had van nadelige effecten van acrylnagels die werden aangebracht in salons, en 16 procent van gelnagellakproducten die in salons werden aangebracht.’ Volgens de enquête omvatten de reacties ‘nagelschade en allergische dermatitis, jeuk en zwelling aan handen, oogleden, wangen en nek.’ Hoewel het erg zeldzaam was, werd in de studie ook aandacht besteed aan ademhalingsproblemen.

Belangrijke waarschuwing

‘Het is erg belangrijk dat mensen weten dat ze allergieën kunnen ontwikkelen door deze nagelbehandelingen’, zegt dermatoloog dr. David Orton van de British Association of Dermatologists. ‘De waarheid is dat er veel vrouwen zullen zijn met deze allergieën die nog niet gediagnosticeerd zijn, omdat ze hun symptomen mogelijk niet aan hun nagels koppelen, vooral als de symptomen elders op het lichaam voorkomen. Het is belangrijk dat ze een diagnose krijgen, zodat ze het allergeen kunnen vermijden, maar ook omdat het ontwikkelen van een allergie voor deze chemicaliën levenslange gevolgen kan hebben voor tandheelkundige behandelingen en operaties waarbij apparaten met deze allergenen algemeen worden gebruikt.’

Dokter Deirdre Buckley, van het Royal United Hospital Bath en voorzitter van de British Society of Cutaneous Allergy en de dermatoloog die de eerste studie leidde, voegt hieraan toe: ‘Hoewel de snelheid van allergie voor methacrylaten blijft stijgen, weten veel artsen niet hoe het zit en worden deze chemicaliën niet routinematig opgenomen in allergietesten. We bevelen nu aan dat alle dermatologen de test op methacrylaten routinematig uitvoeren’. De bevindingen zijn ook van toepassing op thuiskits. ‘We willen met name mensen aansporen om voorzichtig te zijn bij het gebruik van thuissets’, vertelt dokter Buckley. ‘Als je er wel een gebruikt, zorg er dan voor dat je de aanbevolen UV-lamp gebruikt om de nagels uit te harden en lees de instructies aandachtig. Het gebruik van de verkeerde lamp kan betekenen dat de gelnagels of gel nagellak niet goed uitharden, en dit betekent een verhoogde kans op allergie. Vermijd direct huidcontact met het methacrylaat nagelproduct.’

Laat je obsessie met lange, trendy nagels je gezondheid niet in gevaar brengen. Hoe sterk en glanzend ze ook voor een volle twee weken kunnen zijn …

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen