Pas op voor de gemene moeder – zo kun je haar herkennen

Persoonlijk Rachelle Abbas 14 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

We stellen onze moeder-vriendinnen erg op prijs en het is mooi om te zien wanneer vrouwen elkaar steunen, helemaal als het gaat om het grootbrengen van onze kleine liefdes.

Toch weten we allemaal ook wel dat er gemene moeders bestaan. Voor elke tien fantastische moedervriendinnen ligt er een schurk op de loer. Misschien is het wel een vriendin waarvan je nog niet realiseert dat het eigenlijk een frenemie is. Zo kun je haar herkennen:

1. Ze is passief-agressief in haar oordeel over jou

Het is best moeilijk om de gemene moeder te herkennen. Dat komt vooral door haar nonchalante gemene opmerkingen die vaak sluw worden gezegd. Ze zal oordelen in plaats van een ‘we doen het allemaal anders’-mentaliteit. Ze zal opmerkingen maken over andere moeders die niet aan haar normen voldoen en soms kan ze zelf dat soort dingen tegen jou zeggen. Het wordt vaak met een lach of een disclaimer gezegd als ‘Ik oordeel niet over werkende ouders, maar ik heb medelijden met kinderen die gewoon maar naar een kinderopvang worden gebracht.’

2. Ze denkt altijd dat ze het beter weet

Wat je opvoedingskeuzes ook zijn, ze lijkt te denken dat zij het beter weet. Als je met haar zit te kletsen over hoe jouw kleine het gewoon leuk vindt om zichzelf in slaap te laten gaan, zal ze je vriendelijk vertellen hoe het zou moeten. Misschien stoor je je niet direct, maar als ze impliceert dat vrijwel alles wat jij doet ‘fout’ is, dan begin je een patroon te zien.

3. Ze tast je zelfvertrouwen aan

Na verloop van tijd kan ze je naar beneden halen. Als je merkt dat je je eigen skills in twijfel trekt, besef je misschien dat zij dat heeft veroorzaakt. Het moederschap, vooral in het begin, is een spel van vertrouwen en een gemene moeder kan dat verpesten.

Deze 5 moeder-vriendinnen zou elke moeder moeten hebben

4. Je denkt te vaak aan haar

Als je ‘s avonds in bed ligt te piekeren over haar opmerkingen of de manier waarop ze iets zei, dan weet je dat ze je heeft geraakt.

5. Ze heeft je laten huilen

Dan gaan de alarmbellen af. Als je ooit zo boos of verdrietig bent geworden door haar dat ze je heeft laten huilen, dan is ze het niet waard om je vriendin te zijn. Investeer je tijd in het gezelschap van degenen die je laten lachen, niet degenen die je onzeker laten voelen.

6. Ze is niet zo aardig voor je kind

Oké, moeders kunnen soms competitief zijn. Als je zegt dat jouw kleine bij 10 maanden kno lopen, alleen omdat hij het deed en je daar verder niks mee bedoelde, kan het zijn dat de gemene vriendin dit ziet als de kans om je op de hoogte te brengen van wanneer haar kleine kon lopen. Ze kan ook een onaardig uit de hoek komen tegenover je kleine, wanneer hij bijvoorbeeld een banaan vraagt en die krijgt, zal zij zo kunnen zeggen ‘Wat zeg je dan?!’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme