25x de meest veelbelovende genderneurtrale babynamen

Zwanger Sanne Verweij 26 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Ze zijn tegenwoordig erg populair: genderneutrale babynamen. Weet je niet of je kind een jongen of een meisje wordt? Dan zijn de genderneutrale namen erg handig! Wil je je kind genderneutraal opvoeden? Dan zijn ze perfect!

Tegenwoordig willen veel ouders hun kind genderneutraal opvoeden. Speciaal voor die ouders en de ouders die het geslacht nog niet weten, hebben wij deze lijst met namen samengesteld.

Genderneutrale babynamen

Hieronder hebben wij de leukste genderneutrale babynamen voor jou op een rijtje gezet.

1. Rune

Dit is een Scandinavische naam. Rune is bij ons vooral bekend door België en Noorwegen. In het Oudnoors betekende rûn: runen, letters, wetenschap, toverformule, geheim. In het Middelnederlands betekende rûne ‘geheim overleg.’ Mysterieus!

2. River

River is een Engelse naam en betekent in het Nederlands Rivier. Erg mooi dus als je van avontuur en natuur houdt!

3. Mikky

Meer meisjes als jongens kregen afgelopen jaren deze naam, maar hij kan prima voor allebei. De naam is afgeleid van Mikki, die weer van Mickey en Michaël komt en betekend ‘die als God is.’

4. Kris

De naam Kris betekent is waarschijnlijk afgeleid van Griekse versie Krischan. De betekenis is ‘aangewezene, volger van Christus’ of ‘gezalfde.’

5. Noé

Een fijne en rustgevende naam die afgeleid is van Noach. Het betekent ‘rust en troost.’ In Nederland wordt deze naam wat vaker aan meisjes gegeven, maar in de rest van de wereld, onder andere in België en Frankrijk, wordt deze naam vaker aan jongens gegevens.

6. Yael

Deze naam komt voor in Joodse gebieden, maar een stuk minder in Nederland, wat het een unieke naam maakt. De betekenissen van deze naam variëren van geit naar steenbok naar vruchtbare vlakte. De naam klinkt vooral heel mooi!

7. Rowan/ Roan

Als mannelijke naam is Roan afgeleid van een (Ierse) familienaam. Als vrouwelijke naam (Rowan) staat het voor een Engelse plantnaam, namelijk de lijsterbes.

8. Bowie

Deze naam stond op nummer 10 van de meest gegeven genderneutrale babynamen van 2022. Nee, we hebben het niet over David Bowie, al moeten veel ouders hier waarschijnlijk wel even aan denken. Bowie is van verschillende namen afgeleid, met als betekenissen ‘geel’, ‘blond’ en ‘overwinning.’

9. Maan

Hoe vaak heb jij niet uit je raam naar de maan gekeken? Dé perfecte naam dus voor jouw kleine lichtpuntje.

1o. Sami

Vind je de naam Sam mooi, maar wil je toch voor iets originelers gaan? Plak er een ‘i’ achter en je hebt deze mooie naam. Vooral in België komt deze naam vaak voor.

11. Melle

Deze naam komt uit het Fries en werd daar vooral aan jongens gegeven, terwijl dit ook een prachtige meisjesnaam is. Vorig jaar is de naam 197x gegeven aan een pasgeboren kindje. De betekenis: sterke wolf, ontmoeting.

12. Jaimie/ Jaimy

Mooie bijbelse betekenis: ‘moge God beschermen.’ Jaimy of Jaimie zijn beide bijnamen van James, maar hebben de afgelopen jaren hun eigen plekje verdient. In ons land zijn er het afgelopen jaar 58 baby’s geboren met de naam Jaimy, waarvan 33 meisjes en 25 jongens.

13. Anne

Deze naam kennen we allemaal wel! Een klassieke en lieve naam voor jongens en meisjes.

14. Ocean

Zwem jij mee met de stroom? Of kan je eeuwig blijven kijken naar het wijdse water? Dan is de naam Ocean wat voor jou baby.

15. Novi

Nova kennen de meesten wel, maar ken je ook de afgeleide versie Novi? Novi betekent ‘nieuw.’ Een mooie reden om jouw baby zo te noemen: hij zet de eerste stap op de wereld en is dus ‘nieuw.’

16. Kai

Deze naam kent vele betekenissen. In het Hawaïaans betekent het ‘zee’, in het Baskisch betekend het ‘steiger van een haven’ en in Thailand betekent het ‘kip.’ Kai zou een variant kunnen zijn op de naam ‘Kaio’, wat komt van de Latijnse naam ‘Caius’, dat ‘gelukkig’ betekent. Welke betekenis vind jij het leukst?

17. Bobby

Deze naam is vorig jaar aan 105 baby’s gegeven. Er zijn verschillende spellingswijzen voor de naam: Bobbi, Bobbie of dus Bobby.

18. Manu

Een Hindoestaanse en Spaanse oorsprong. De naam kan ook gebruikt worden als een bijnaam voor Emanuel, wat ‘God met ons’ betekent.

19. Revi

Jouw kindje is een ‘droom.’

20. Dani

Dani is een Portugeese hippe naam. Vorig jaar werden er meer jongens (191) dan meisjes (26) zo genoemd.

21. Isa

Nummer twee van de meest gegeven namen voor jongens en meisjes in 2022. Rond 1997 is de naam erg populair geworden en hoewel de naam nu nog iets vaker aan meisje gegeven wordt, zijn er ook aardig wat jongens te vinden met deze naam.

22. Quinn

Een erg sportieve naam, het betekent namelijk ‘goed gevormd, atletisch.’

23. Kae

Een nog wat onbekendere naam en dus erg origineel! Deze naam is creatief en sociaal.

24. Louie

Waarschijnlijk is dit afgeleid van Louis en Lodewijk. ‘Beroemde strijder’ of ‘strijder om de buit’ zijn de betekenissen. Deze naam past dus bij avontuurlijke kindjes.

25. Senna

Sinds de beginjaren van 2000 is deze naam in populariteit gestegen. De naam betekent waarheid, maar of dit ook zal helpen met de eerlijkheid van jouw kind…

Heb je nog meer genderneutrale babynamen inspiratie nodig? Lees dan ook: Op zoek naar een genderneutrale babynaam? We delen er 35!

Dit zijn de meest unieke, merkwaardige babynamen van celebs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme