Op zoek naar een genderneutrale babynaam? We delen er 35!

Kinderen Redactie 24 jul 2020
Leestijd: 8 minuten

Ben je in verwachting en zoek je een genderneutrale naam voor je baby? Wij zochten leuke babynamen uit, die geschikt zijn voor zowel meisjes als jongens. Wat dacht je bijvoorbeeld van Charlie of Senna?

We delen er maar liefst 35!

Genderneutrale namen

1. Nicky

De naam Nicky (of Nicki) betekent ‘de overwinnaars’. De naam houdt verband met Nicolaas, dat op zijn/haar beurt herleid kan worden naar de Griekse godin Nikè – godin van de overwinning. Doorgaans wordt de naam vaker gebruikt voor jongens dan voor meisjes (er zijn ongeveer twee keer zoveel jongens-Nicky’s versus meisjes-Nicky’s).

2. Charlie/Charly

In eerste instantie roepen mensen vaak dat Charlie van Charlotte komt en daarom een meisjesnaam is. Ondertussen draait Charlie Chaplin zich om in z’n graf, evenals de mensen die claimen dat het van de naam Karel komt: onmiskenbaar een jongensnaam. In de categorie genderneutrale namen is Charlie in ieder geval mateloos populair.

3. Jules

Prachtig. Betekenis: jeugdig.

4. Yaniek

‘God die genadig is’. Meerdere spellingswijzen: Janiek, Yannick, Janniek.

5. Robin

Robrecht – dat is volgens de overlevering de Germaanse naam waarvan Robin afgeleid is. Meer gangbaar is het als verbastering van Robert. Betekenis: briljant, schitterend door roem. Voor jongens én meisjes even briljant dus.

6. Sydney

Zowel voor jongens als meisjes een prachtige naam. Kan verwijzen naar die prachtige stad in Australië, evenals ‘uitgestrekt landschap langs de rivier.

7. Noa/Noah

Een mooie Bijbelse naam, die de laatste jaren steeds populairder geworden is. Afkomstig van Noach (die van die Ark), maar in de Bijbel komt ook een vrouwelijke Noa voor. In de regel geldt dat Noah met een h meer voor jongens is, terwijl Noa zonder h meer gangbaar is als meisjesnaam.

8. Jos

Waar je er bij een meisje misschien eerder -je achter zet: Josje. Josha kan ook.

9. Pascal

Hoewel er bij de meisjesvariant vaker –le achterkomt: Pascalle. De naam is officieel afgeleid van Paschalis – een Latijnse afleiding van het Aramese ‘pascha’, dat Pasen betekent. Vroeger werden kinderen die op Paasdag geboren werden, Pascal genoemd – aldus allesweter meneer Wikipedia.

10. Gaby

Van origine een Franse en Italiaanse (meisjes)naam, een afkorting van Gabrielle/Gabriella/Gabriela/andere mogelijke spellingswijzen. Als jongensnaam is Gaby vaak een afkorting van (aartsengel) Gabriel.

11. Daan/Daantje

Het zal niemand verrassen dat Daan van Daniël komt. De betekenis: ‘de rechter gods’. Ook al zijn de meningen verdeeld over hoe leuk het is om ‘tje’ achter je naam te hebben (want je blijft altijd ‘klein’ en in het buitenland lastig uit te spreken) – maar Daan is de afgelopen decennia vooral als Daantje een populaire meisjesnaam geworden.

12. Marijn

In de praktijk is Marijn meer een jongens- dan een meisjesnaam: zo’n drie tot vier keer zoveel jongens dragen de naam ten opzichte van meisjes. De naam is een afleiding van Marinus, dat op zijn/haar beurt weer een afleiding is van ‘mare’ – het Latijnse woord voor de zee. Een meer vrouwelijke verklaring zou zijn dat de naam is afgeleid van de vrouwelijke naam Marina en/of Maria.

13. Marlijn

In tegenstelling tot de variant zonder ‘l’ is Marlijn in de praktijk beduidend populairder bij meisjes dan bij jongens. De naam betekent ‘heuvel’ of ‘duin bij de zee’. Het wordt volgens sommigen ook gezien als variant van Maria, net als Marijn.

14. Maxime

Lees even goed: hier staat géén Maxima. Maar ook haar naam, net als Maxim, Maxime en het kortere Max vinden hun herkomst in de naam Maximiliaan – dat in het Latijn letterlijk ‘de grootste’ betekent. Of het door onze knappe koningin komt dat de naam steeds vaker bij meisjes voorkomt (zou Mark Zuckerberg haar ook zo leuk vinden?) is moeilijk vast te stellen, maar het zou me niet verbazen.

15. Henny

Misschien een klein tikkeltje ouderwets, maar wel genderneutraal.

16. Jack/Jacky

Stoer en lief tegelijk.

17. Chris

Van oorsprong is de naam een buiging naar Christus, waarmee duidelijk werd gemaakt dat het kindeke een volgeling was. Maar het is daarnaast ook een afkorting van Christine, die in de kern hetzelfde impliceert, maar een vrouwelijke touch heeft. Lang verhaal kort: Chris kan voor allebei, volgeling of niet.

18. Senna

Veel mensen (voornamelijk mannen) denken bij de naam Senna meteen aan Ayrton Senna, de Braziliaanse autocoureur die op 34-jarige leeftijd in 1994 tijdens een Grand Prix om het leven kwam. Verschillende jongetjes en meisjes die Senna heten zijn een stille verwijzing naar hem. Daarnaast is Senna een van oorsprong Arabische naam die ‘waarheid’ betekent.

19. Sam

Komt van het Hebreeuwse Samuel en was een paar jaar geleden in Nederland de populairste jongensnaam (2008). Van oorsprong betekent de Samuel ‘de naam is God’ of ‘hij die hoort/luistert’. Naast van Samuel, is Sam ook een afkorting van Samson, eveneens een Bijbelse naam. Sam is populair als meisjesnaam – vooral de stoerheid doet het goed.

20. Alex

Een liefdevolle afkorting van Alexander of Alexandra. Leuk dat de een van de prinsessen Alexia heet, maar ook Lex en Xander zijn leuk. Om terug te komen op het unisexuele: met Alex kun je alle kanten op.

21. Guus/Guusje

Van oorsprong is Guus (dus zonder ‘je’) een jongensnaam, afgeleid van de Romeinse keizer Augustus en betekent het letterlijk ‘geheiligd’ of ‘verheven’ (Latijn), en de naam duidt hij of zij ‘die geroemd wordt’. Guuske was vroeger vooral een naam voor meisjes, maar in de wereld waarin genderneutrale namen populair zijn, is Guusje dat voor zowel jongens als meisjes.

22. René/Renée

Eigenlijk zijn de genderneutrale spelregels rondom René(e) ongeschreven tamelijk duidelijk: met één ‘e’ is het een jongetje – twee e’s (met of zonder streepje) geeft aan dat er een meiske geworpen is.

23. Jip

Annie M.G. Schmidt liet er geen onduidelijkheid over bestaan: Jip was het jongetje; Janneke het meisje. Of dat de reden is dat er nog altijd meer jongens-Jippen rondlopen, valt te bezien. Interessant gegeven is dat de naam – oorspronkelijk uit het Fries, van Jibbe – ‘de bedrieger’ betekent. Gelukkig worden ook ‘gastvrij’ en ‘gul’ als betekenissen genoemd, dat klinkt beduidend leuker. Naar schatting worden elk jaar zo’n 100 mannelijke Jips geboren, tegenover zo’n 30 meisjes-Jips.

24. James

Hoewel dit bij meisjes in de praktijk vaak afgekort wordt tot Jamie of Jaimy.

25. Kim

Het Hebreeuwse Joachim – spreek uit Joa-khiem – wordt genoemd als naamgever van Kim, net als van Jochem en Joaquin. Daarnaast is Kim een andere naam voor horizon, de lijn waar het aardoppervlak en de lucht elkaar (lijken te) raken. In het Aziatisch is Kim een gebruikelijke jongensnaam, maar je hoort ‘m af en toe ook bij niet-Aziatische jongens. Vooral in Engelstaligelanden, het is namelijk een Walesche (uit Wales) naam die ‘leider’ betekent.

26. Sanne

Ooit was Sanne in Nederland de populairste meisjesnaam, maar die tijd is (lang) voorbij. Men gaat er voor het gemak vanuit dat het een afkorting van de naam Susanne/Susanna is, maar het zou ook een vrouwelijke vorm van de Friese naam ‘Sane’ kunnen zijn – hoewel het feit wil dat juist in Friesland de naam relatief vaker als jongensnaam voorkomt.

27. Luca

Een prima modus voor moeders die een jongetje hadden verwacht en hem heel graag Luc of Lucas hadden willen noemen. Grapje. Het is een mooie Hongaarse naam die ‘licht’ betekent en dat zowel jongens als meisjes enorm kunnen stralen, is een feit.

28. Bo/Beau

De eerste is doorgaans meer mannelijk, de tweede doet het over het algemeen beter bij meisjes.

29. Dominique

Dominique is een Franse jongens- en meisjesnaam die ‘behoort aan God’ betekent. Op deze manier gespeld komt ‘ie zowel bij jongens als meisjes voor, als Dominic is het vooral een jongensnaam.

30. Bobby

‘Schitterend door roem’ is de betekenis van de naam Bobby. Daarnaast ook gewoon leuk, lief en stoer tegelijk en daardoor favoriet tussen de genderneutrale namen. Met als enige kanttekening dat je in Engeland voor politie-agent aangezien kan worden als je ‘Hi, I’m Bobby’ zegt.

31. Anne

Wederom vooral in Friesland opvallend meer jongens-Anne’s dan in de rest van het land.

32. Harper

Paul Simon was best een trendsetter toen hij in 1972 zijn zoon Harper noemde. Anno nu is de naam – vooral in Amerika – ook populair bij meisjes (hebben het blad Harper’s Bazaar en Oprah Winfrey’s bedrijf Harpo daar iets mee te maken?). David en Victoria Beckham noemden hun dochter ook Harper (2011), dat doet ook altijd iets met de populariteit.

33. Sasha/Sascha

Van oorsprong een Russische naam – een afkorting van Alexander – die letterlijk ‘verdediger’ betekent. Shakira’s zoon heet Sasha, net als de dochter van Steven Spielberg. En die van Barack Obama, hoewel het bij haar een afkorting van Natasha is, dus dat telt niet.

34. Ruby

Betekenis: robijn, dieprood. In Nederland neigt de naam meer naar meisjes, maar met name in Engelstalige landen is het voor zowel mannen als vrouwen een gangbare naam.

35. Jessie

Hoewel Jesse vaker voor jongens gebruikt wordt, is Jessie ook zeker een zeer acceptabele naam voor op een blauw geboortekaartje. Zeker in Engeland. De betekenis: God is verzoenend. Ook is Jessie een karakter in de Japanse video- en animatieserie Pokémon.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme