De voordelen van cocoonen met alleen je partner en baby in de kraamperiode

Kinderen Gina Koninkx 8 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoera! Jullie baby is geboren. Na de bevalling komen jullie als het goed is allemaal gezond naar huis en begint de kraamperiode. In deze eerste tien dagen na de bevalling krijgen jullie ondersteuning van de verloskundige en kraamverzorgster. Dit alles om als gezin zo goed mogelijk op te starten. Doorgaans is het ‘normaal’ dat je in deze periode al gauw bezoek ontvangt van kersverse opa’s en oma’s, toch heeft cocoonen met alleen je partner en baby ook voordelen.

Corona bracht hier verandering in. Kraamvisite werd raamvisite, maar dat blijkt toch zeer gunstige effecten te hebben gehad op kersverse gezinnetjes. Nou is raamvisite niet meer nodig, maar wat als jij en je partner die tijd voor jezelf wel zien zitten?

Cocoonen met jullie newborn in de kraamperiode

Niet iedereen zal het even leuk vinden maar het gaat gelukkig niet om anderen. Het gaat om wat jij en je partner wensen. Hebben jullie de wens om de kraamperiode als kersvers gezinnetje (gedeeltelijk) alleen door te brengen? Cocoonen heeft zo zijn voordelen.

1. Die eerste momenten krijgen jullie nooit meer terug

Iedere moeder (en vader) zal erkennen dat de kraamperiode voorbij vliegt. Voor je het weet vier je de eerste mijlpalen al en hoopte je dat je die eerste dagen iets meer had gekoesterd als gezin. Natuurlijk is het fijn als opa’s en oma’s jullie newborn kunnen zien maar dat komt echt wel.

Bovendien kunnen we tegenwoordig in een halve seconde de nodige video’s en foto’s delen. Als jullie er voor kiezen om de kraamperiode samen door te brengen, kunnen jullie echt even intens genieten van elkaar.

2. Veel meer rust voor jouw herstel

De kraamperiode is ook bedoeld om te herstellen van de bevalling. Je hebt immers bergen moeten verzetten om je newborn eindelijk in jullie armen te kunnen sluiten. Na de bevalling ben je uitgeput en je lichaam heeft tijd nodig om hiervan bij te komen. Het is wel zo van dat je écht kunt rusten als er nog even niemand over de vloer komt.

3. Geen ongevraagd advies

Jullie krijgen al hulp, van de kraamverzorgende. Een van de grote irritaties die veel nieuwe ouders meemaken is ongevraagd advies van hun (schoon)ouders over bijvoorbeeld het vasthouden van de baby. Dit kan oprecht voor stress en irritaties nodig. Bovendien zit je lichaam nog bomvol hormonen en drogen je kraamtranen écht niet meer op als iemand je het gevoel geeft dat je het (nog) niet goed doet.

4. Bewuste tijd met z’n drietjes

Als je de kraamperiode met z’n drietjes of alleen met broertjes en zusjes erbij doorbrengt, kiezen jullie heel bewust voor tijd samen. Het is zo’n bijzonder gevoel om ineens met iemand extra te zijn. Het is fijn om de tijd te krijgen hier van te genieten en dit bewust met je partner door te maken. You go momma! Kies voor jullie zelf, de rest komt later wel.

Debbie is al 35 jaar kraamverzorgende: ‘Bij de geboorte worden ook twee ouders geboren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme