Debbie is al 35 jaar kraamverzorgende: ‘Bij de geboorte worden ook twee ouders geboren’

Persoonlijk Laurien Bleeker 7 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Kraamverzorgenden maken van alles mee tijdens hun werk. Aan Famme vertellen ze alles over de mooiste bevallingen, de gekste kraamweken en over bijzondere, leuke en soms ook verdrietige situaties. Dit keer kijken we mee over de schouder van kraamverzorgende Debbie (55), die al 35 jaar werkt als kraamverzorgende.

Debbie, kraamverzorgende bij De Kraamvogel, vertelt aan Famme over bijzondere momenten die ze als kraamverzorgende meemaakte.

Al 35 jaar in de kraamzorg

“Ik ben moeder van een dochter van 27 en een zoon van 22 die beide bijna de deur uit zijn. Met mijn man ben ik 35 jaar samen en dit jaar werk ik ook 35 jaar in de kraamzorg. Ik ben gestart in het laatst gesloten internaat in Aerdenhout in augustus 1987. Na het behalen van mijn diploma ben ik gaan werken bij Stichting Amsterdams Kruiswerk. Nadat ik daar een aantal jaren gewerkt had, werd ik door een collega gevraagd om ook, net als zij, bij het Geboortecentrum Amsterdam te komen werken.

Wat heb ik daar veel geleerd en wat was het een geweldige ervaring om mee te mogen maken. Nadat onze dochter geboren was zijn we verhuisd naar Almere en ben ik daar begonnen in de kraamzorg. Daar werk ik nog steeds. Ik weet echt niet meer hoeveel baby’s ik de afgelopen 35 jaar verzorgd heb, maar ik weet zeker dat het er heel erg veel zijn.”

Kraamverzorgende: een magisch beroep

“Kraamverzorgende zijn is een mooi en magisch beroep. Ik zeg altijd dat het meer een hobby is waarvoor ik betaald krijg. Het vertrouwen dat mensen in je hebben is zo mooi. Dat je ze van onervaren ouders mag begeleiden naar ouders die het op dag acht aandurven de zorg helemaal zelf te gaan doen. Sommige ouders kijken hun ogen uit bij een eerste kind en ze hebben geen idee wat ze met alle info aanmoeten. Soms weten ze niet hoe een luier om moet of een kruik gemaakt moet worden.

Vaak stel ik dan voor dat ze dit gevoel in gedachten houden. Op de laatste kraamdag vraag ik dan hoe ze er nu naar kijken. Of ze zelf ook zien hoe veel ze geleerd hebben en ze gegroeid zijn als ouders. Bij de geboorte van een eerste kind worden tenslotte ook een papa en mama geboren.”

De bevalling die ik nooit zal vergeten is…

“Dat is mijn allereerste bevalling die ik meemaakte: de geboorte van mijn broertje. Ik was toen zestien. Dit is de reden geweest dat ik de kraamzorg in wilde gaan.”

De kraamweek vergeet ik nooit meer

“De kraamweek waarbij ik gewerkt heb bij mijn kraamkind Bibi. Zij was 23 jaar geleden mijn kraambaby en in augustus mocht ik haar helpen in de kraamweek van haarzelf en haar pasgeboren tweeling. Die werd veel te vroeg geboren met 34+1, maar de kinderen mochten een week later al naar huis. En het is natuurlijk bijzonder als mensen je weer terug vragen voor een volgende kind.”

De tip van een kraamverzorgende voor kersverse ouders

“Slaap wanneer je kan en doe dit zo vaak mogelijk. Het worden tropenjaren, dus slaap als het kan.”

Deze vader vergeet ik nooit meer

“Er was een Amsterdamse vader die Amsterdamse humor had. Soms is dat heftig en even wennen, haha. Zo zei hij tijdens het badderen van zijn baby dat hij wel wist hoe warm het water moest. Hij zei dat als hij zijn baby bij de oortjes vast zou houden en dan in het water zou doen en hij zou zijn eigen vingers branden, dan was het water te warm. Of bij het temperaturen: “Ik weet hoe ver ‘ie moet hoor, als ik hem niet meer kan aflezen zit ‘ie te diep”. Dat soort humor moet je altijd even aftasten.”

Best spannend soms, kraamverzorgende zijn bij iemand

“Het is ook voor ons iedere keer weer spannend waar we terecht komen, niet alleen voor de gezinnen. En voor kraamverzorgenden is een goede kraamtijd ook erg fijn. Oh, en vergeef het me alsjeblieft als ik je tegenkom en je naam niet meteen weet. Na 35 jaar is bij mij in ieder geval mijn harde schijf vol en kan het gebeuren dat ik niet meteen je naam paraat heb en weet hoe je kraamtijd was.”

8 dingen die je gewoon (ongegeneerd) mag vragen aan je kraamverzorgster

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme