Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Zwanger 12 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

Gender disappointment: blijf je het proberen voor een baby van het andere geslacht?

Er rust nogal een taboe op, maar je bent absoluut niet de enige als je teleurgesteld bent (geweest) vanwege het geslacht van je baby. Je wilde graag een meisje, maar werd zwanger van een jongen, of vice versa: dat fenomeen wordt gender disappointment genoemd. Dat gevoel kan alleen maar toenemen als je al meerdere meisjes hebt en dan weer niet in verwachting bent van een jongen.

Het is dan ook begrijpelijk als je na een aantal meiden twijfelt om nog eens zwanger te raken, want wat als het weer een meisje wordt terwijl je erg graag een jongen wilt? We geven je tips over hoe je om kunt gaan met dit gevoel.

Teleurgesteld vanwege het geslacht van je baby

Voel je je teleurgesteld om het geslacht van je baby, dan wordt dat gender disappointment genoemd. Je kunt hierbij ook kwaadheid, verlies, of verdriet ervaren. Dat gevoel is een normale reactie als iets anders loopt dan dat je had gehoopt. Hoe meer je had gehoopt op een meisje, hoe sterker het gevoel van verlies of verdriet kan zijn als je dan toch een jongen krijgt, of vice versa.

Gender disappointment kan dan ook echt voelen als een rouwproces om de dochter of zoon die je nooit kreeg. Het hoeft trouwens niet te betekenen dat je teleurgesteld bent in de zwangerschap, of in je kind.

De mate waarin gender disappointment voorkomt verschilt ook erg. De ene moeder kan zich er na een paar dagen overheen zetten, de ander komt er eigenlijk pas in de babytijd overheen, of eigenlijk nooit.

Voorkeur voor jongen of meisje

De voorkeur voor een jongen of meisje kan door verschillende dingen worden veroorzaakt.

Je hebt al een jongen of meisje: de meest voorkomende oorzaak waarom je teleurstelling kunt voelen om het geslacht van je ongeboren baby. Je hebt al één of meerdere jongens of meiden thuis, en wil nu echt graag een baby van het andere geslacht. Vooral als je weet dat dit kind het laatste kind zal worden, kan de teleurstelling erg groot zijn als het dan weer een baby is van hetzelfde geslacht.

Voorkeuren door eigen opvoeding: het kan zijn dat je in je eigen kindertijd en opvoeding bepaalde ervaringen en beelden hebt overgehouden over jongens en meisjes. Was er bijvoorbeeld veel geweld vanuit je broers? Dan kun je een voorkeur hebben ontwikkeld voor meisjes in je eigen gezin.

Ideale gezinssamenstelling: je hebt misschien een beeld in je hoofd van de ideale gezinssamenstelling, en dat dat evenveel jongens als meisjes moeten zijn. Dan kan de teleurstelling groot zijn als je twee keer achter elkaar een kind van hetzelfde geslacht krijgt.

Cultureel bepaald: in sommige culturen heeft het krijgen van een jongen of meisje meer waarde. Als je dit van huis uit hebt meegekregen, is het begrijpelijk dat ook jij hier zo over denkt.

Blijf je het wel of niet proberen?

Heb je nu al twee of drie kinderen van hetzelfde geslacht, en wil je echt erg graag een kind van het andere geslacht? Dan vraag je je misschien sterk af of je dat wel moet proberen, omdat er natuurlijk altijd een kans bestaat dat je een baby krijgt van weer hetzelfde geslacht. De kans op een jongen of meisje is namelijk ongeveer 50/50 en berust dus helemaal op toeval.

Belangrijk is om dan naar de kern van jouw zorgen te gaan: waarom vind je het zo belangrijk om een meisje of jongen te krijgen? En denk je dat je echt minder zal houden van een kind van een bepaald geslacht, of zal je je er uiteindelijk overheen kunnen zetten? En maakt het echt zo veel uit voor je kinderen die je al hebt of ze een broertje of zusje zullen krijgen?

Afhankelijk van wat je antwoorden hierop zijn, en in welke mate ze meetellen, kun je beslissen het wel of niet te proberen voor een nieuwe baby met het gewenste geslacht.

Tips bij gender disappointment

Probeer het geluk in te zien van een kind an sich

Het is misschien moeilijk te accepteren dat het weer geen meisje is geworden, maar probeer je te focussen op het geluk dat een kind je kan brengen, ongeacht het geslacht. Uiteindelijk zal je zien dat jouw jongen of meisje een engel is, uniek, en een goede aanvulling op jullie gezin. Iemand om van te houden!

Geef het tijd

De teleurstelling is waarschijnlijk op het moment van de echo het grootst. Maar vaak heeft het simpelweg wat tijd nodig. Soms zijn dat dagen, soms weken en soms maanden. Vaak kunnen moeders het uiteindelijk toch een plekje geven.

Geslacht zegt niet alles

Weet ook dat het geslacht niet alles zegt over het karakter van het kind. Een meisje staat misschien bekend zachter, liever en rustiger te zijn, maar vraag het maar aan een moeder van alleen maar meisjes… dat is ook niet altijd het geval! Het geslacht wil lang niet alles zeggen over het karakter en de toekomst van je kind.

Teleurstelling voorkomen

Beter is nog om voor je zwangerschap al te kijken naar waar je voorkeur vandaan komt, en uit te vinden wat en waarom je het precies erg zou vinden een baby van een bepaald geslacht te krijgen. Beter is namelijk om het voor de conceptie al helemaal los te kunnen laten en te weten dat het berust op toeval, zodat de teleurstelling niet zo vreselijk groot is als het toch niet het gewenste geslacht wordt.

Checklist: ben je in verwachting van een jongen of een meisje?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme