Alles wat je moet weten over de embryo: ontwikkeling, fases en andere informatie

Zwanger Vera Guldemeester 29 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat is een embryo?

Een embryo is een vroeg stadium in de ontwikkeling van een organisme, waarbij de bevruchte eicel zich begint te delen en zich vormt tot een multicellulair organisme. Bij vrouwen begint de embryonale fase na de bevruchting van een eicel door een zaadcel en duurt tot ongeveer de achtste week van de zwangerschap.

Hoe ontwikkelt de embryo zich en wat zijn hierbij de stappen?

De ontwikkeling van een embryo is een ingewikkeld proces dat bestaat uit verschillende stadia. Hier zijn de zeven belangrijkste stappen in de ontwikkeling van een menselijke embryo.

1. Bevruchting

Het begint allemaal wanneer een zaadcel en een eicel samenkomen en samensmelten. Dit vormt een bevruchte eicel.

2. Celdeling

De bevruchte eicel begint zich snel te delen, waarbij hij in steeds meer cellen wordt opgesplitst.

3. Morulastadium

Na enkele dagen van dit delen, vormt de bevruchte eicel een kleine bal van cellen die de morula wordt genoemd.

4. Blastocyststadium

De morula groeit verder en verandert in een holle bal van cellen, die we een blastocyst noemen. In het midden van deze holle bal ontstaat een kleine holte.

5. Implantatie

De blastocyst reist door de eileider naar de baarmoeder en hecht zich aan de wand van de baarmoeder. Dit is waar de zwangerschap begint.

6. Gastrulatie

Terwijl de blastocyst aan de baarmoederwand vastzit, ondergaat hij een belangrijk proces genaamd gastrulatie. Hierbij differentiëren de cellen en organiseren ze zich in drie lagen: het binnenste, middelste en buitenste laagje.

7. Organogenese

Nu begint het embryo echt vorm te krijgen. De cellen in de drie lagen beginnen zich te ontwikkelen tot verschillende weefsels en organen die nodig zijn voor het groeiende organisme.

De drie belangrijke lagen tijdens de embryonale ontwikkeling 

Tijdens de embryonale ontwikkeling spelen drie belangrijke lagen een belangrijke rol. Deze lagen worden het endoderm, mesoderm en ectoderm genoemd. Deze drie lagen doen het volgende:

1. Endoderm

Dit is de binnenste laag, die verantwoordelijk is voor het vormen van de organen diep binnen in ons lichaam, zoals de darmen, lever en longen.

2. Mesoderm

De middelste laag houdt zich bezig met het creëren van belangrijke structuren zoals botten, spieren, het hart en bloedvaten.

3. Ectoderm

Dit is de buitenste laag die ons lichaam beschermt en ons in staat stelt om de wereld om ons heen waar te nemen, door onder andere onze huid, zenuwstelsel en zintuigen.

De volgende dingen zijn van invloed op een gezonde embryo 

De ontwikkeling van een embryo is een ingewikkelde fase, waarbij verschillende factoren een belangrijke rol spelen. De volgende dingen zijn van invloed op een gezonde embryo: 

1. Voeding en gezondheid van de moeder

Een goede ontwikkeling van het embryo begint bij de moeder. Een gezonde voeding en levensstijl zijn van belang om ervoor te zorgen dat het embryo alle benodigde voedingsstoffen ontvangt voor een gezonde groei en ontwikkeling.

2. Prenatale zorg

Het is belangrijk om je regelmatig te controleren tijdens de zwangerschap. Deze controles helpen om eventuele complicaties vroegtijdig op te sporen en wanneer dat kan, te behandelen.

3. Genetische factoren

Genetische factoren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het embryo. Erfelijke aandoeningen en genetische stoornissen kunnen invloed hebben op de gezondheid en ontwikkeling van het embryo.

4. Omgevingsinvloeden

Omgevingsfactoren zoals blootstelling aan chemicaliën, straling en andere schadelijke stoffen kunnen de ontwikkeling van het embryo ook beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk om deze dingen te vermijden.

Wat kun je doen als je geen klik hebt met de kraamverzorgende?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen