Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

8 weken zwanger – zwangerschapskalender

Hoewel de zwangerschap nog pril is, komt er met 8 weken al bijna een einde aan jouw tweede maand!

De komende week of weken zijn belangrijk, want in deze tijd zal je waarschijnlijk je eerste afspraak met de verloskundige hebben gehad. Ook wordt een eerste echo vaak in de 8e week gemaakt. Dan kan je eindelijk je baby zien rondzwemmen, en het hartje zien en wellicht ook horen!

Jouw baby in week 8

Natuurlijk is de baby nog klein, maar in verhouding groeit hij of zij als kool! De embryo is nu zo groot als een framboos. De armen, benen, teentjes en vingers bewegen al alle kanten op, maar dat kan jij nog niet voelen. Het staartje dat er eerder nog wat, is inmiddels verdwenen. Ander leuk feitje: de smaakpapillen van je kleine worden in deze week aangelegd. Klaar om straks jouw moedermelk te proeven! Als je 8 weken zwanger bent wordt steeds meer kraakbeen aangemaakt in het lichaam van de baby. Denk bijvoorbeeld aan kraakbeen in zijn of haar oorschelpjes. De embryo is nu ongeveer twee centimeter groot.

Bekijk hier het complete overzicht van de verbazingwekkende groei van je baby in de buik.

Jouw lichaam in week 8

Als je 8 weken zwanger bent is er nog geen sprake van een buikje, en waarschijnlijk hou je je zwangerschap nog even voor jezelf, of voor een selecte groep vrienden en familie. Dat is niet zo gek. Miskramen komen het meest voor tussen de 6 en 10 weken. Maar maak je geen zorgen; als jij een eerste echo hebt gehad met een positieve uitkomst, zijn de kansen op een miskraam alweer een stuk kleiner. Ook zal de verloskundige of echoscopiste de baby waarschijnlijk hebben opgemeten, om zo een schatting te maken van hoe lang je al zwanger bent. Een definitieve uitgerekende datum krijg je echter pas met de 1e termijnecho. Die wordt gedaan op 10 weken zwangerschap.

Voel je je nog steeds erg moe en mogelijk misselijk? We vinden het vervelend om te zeggen, maar dit zal de komende week waarschijnlijk nog niet veranderen. Houd je vast aan het idee dat je lichaam een klein mensje aan het maken is en gun jezelf rust! Neem je dagelijkse multivitamine met foliumzuur in, probeer gezond te eten en goed te slapen. Dat is het beste wat je nu voor jezelf en de baby kan doen!

Checklist 8 weken zwanger

  • Je hebt deze week waarschijnlijk je eerste afspraak bij de verloskundige. Ook zal er misschien een eerste echo zijn gemaakt. Plan met je verloskundige een afspraak in voor de eerste termijnecho, op 10 weken.
  • Denk alvast na over de mogelijke prenatale testen die je wellicht wel of niet zou willen doen. Deze testen kunnen je al vroeg uitsluitsel geven over de gezondheid van je baby, op basis van bloedonderzoek. Een van de opties in de NIPT-test. Lees je in en bedenk of dit past bij jouw wensen. Als je besluit een NIPT-test te doen, dan wordt er vrij snel na de 10-weken echo bloed bij je afgenomen.

7 weken zwanger –  9 weken zwanger

Hoe groot is de kans op een miskraam? Een overzicht per week

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme