Wanneer ga je voor het eerst naar een verloskundige? Alles over deze eerste afspraak

Verloskundige Wilma Groothuis 28 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Wanneer jij een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, gaan er waarschijnlijk een hoop emoties door je heen: blijdschap, spanning, ongeloof of onzekerheid. Dan moet je opeens dingen gaan regelen, zoals een verloskundige. Maar wanneer ga je eigenlijk voor het eerst naar een verloskundige?

En waar moet je op letten bij het kiezen van een verloskundige? Wij vertellen het je allemaal.

Wanneer eerste afspraak verloskundige?

De eerste stap na een positieve zwangerschapstest is een afspraak maken bij de verloskundige. Wanneer je belt, zullen zij een aantal vragen stellen en daarna de eerste afspraak met je plannen. De eerste afspraak plannen zij meestal tussen week acht en tien. Dit rekenen zij uit aan de hand van de vragen die ze jou stellen, zoals wanneer je laatste menstruatie was en hoelang je over tijd bent.

Het kan zijn dat je uiteindelijk verder of juist minder ver blijkt te zijn tijdens de eerste afspraak, bijvoorbeeld als je een onregelmatige cyclus had. Dan is het soms lastig inschatten hoe ver je al daadwerkelijk bent. Ook al ben je toch minder ver dan acht weken, bij de eerste afspraak luisteren ze altijd of ze het hartje klopt, en ook dan is dat gewoon al mogelijk.

Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak?

Tijdens de eerste afspraak krijg je een intakegesprek en ook een paar kleine onderzoeken. Deze afspraak duurt in totaal minimaal 45 minuten. Vaak beginnen ze met het maken van een echo, om te bevestigen dat je inderdaad zwanger bent en om te kijken of het hartje klopt. Ook kunnen ze al inschatten wanneer de uitgerekende datum is, maar de definitieve rekenen ze uit bij de termijnecho.

Ook wordt tijdens de eerste afspraak je bloeddruk gemeten en je wordt gewogen. Soms wordt tijdens de eerste afspraak ook bloed geprikt, om je te checken op ziektes of aandoeningen en te onderzoeken welke bloedgroep je hebt en de rhesusfactor vast te stellen, maar dit kan ook tijdens de tweede afspraak gedaan worden.

Verder staat de eerste afspraak vooral in het teken van informatie krijgen en samen een vragenlijst doorgaan met allerlei vragen over je gezondheid en de gezondheid van je partner en familie. Soms vul je deze vragenlijst thuis in, dan hoeven jullie het alleen nog samen te bespreken.

Tips kiezen van een verloskundige

Om die eerste afspraak te plannen, moet je natuurlijk wel weten welke verloskundige of verloskundigenpraktijk je moet kiezen. Het belangrijkste advies is om een verloskundige(npraktijk) te kiezen die bij jou in de buurt is. Je zult er regelmatig heen moeten, dus houd daar rekening mee. Het ligt er natuurlijk aan waar je woont en hoeveel aanbod er is.

Als er veel aanbod is, kun je ook moeders uit je omgeving om hun ervaring vragen. Zo krijg je waarschijnlijk goede tips en weet je waar je eventueel wel en juist niet moet zijn.

Tijdlijn afspraken verloskundige

Als je de eerste afspraak hebt gehad, krijg je nog meer echo’s en controles bij de verloskundige. De volgende afspraken komen gemiddeld genomen voor, alhoewel het wel per verloskundigenpraktijk en zwangere vrouw kan verschillen.

AfspraakWanneer
Eerste echoTussen 8 en 10 weken
TermijnechoTussen 10 en 12 weken
ControleTussen 14 en 16 weken
ControleTussen 16 en 20 weken
ControleTussen 20 en 24 weken
ControleTussen 24 en 27 weken
ControleTussen 27 en 30 weken
ControleTussen 30 en 32 weken
ControleTussen 32 en 34 weken
ControleTussen 34 en 36 weken
ControleWeek 37
ControleWeek 38
ControleWeek 39
ControleWeek 40

Ook kun je kiezen of je extra onderzoeken wilt doen, zoals de NIPT-test, waarbij er wordt onderzocht of je baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dat kan vanaf dat je 10 weken zwanger bent. Ook kun je kiezen voor de 13- en/of 20-weken echo, om te onderzoeken of je baby lichamelijk afwijkingen heeft.

Julia (27): ‘Mijn verloskundige geloofde niet dat ik een zwangerschapsvergiftiging had’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen