9 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

9 weken zwanger alweer! Je zit nog in je eerste trimester, maar toch is deze week een mijlpaal. Je baby is namelijk niet langer een embryo meer, maar een foetus!

Deze termen geven de verschillende fases van de ontwikkeling van je baby aan. In de embryotische fase worden alle organen en hersenen aangelegd, in de foetale fase zijn deze in principe gevormd en zullen ze verder groeien.

Jouw baby in week 9

Je baby is inmiddels ongeveer 3 centimeter groot en vergelijkbaar met de grootte van een kers. Dat is nog niet bepaald groot, maar in je -steeds verder oprekkende baarmoeder- gebeurt van alles! De baby ontwikkelt 20 kiemen in de kaakjes, waar later melktandjes uit zullen komen. Dit gebeurt echter pas na ongeveer 6 maanden na de geboorte. Ook het gezichtje wordt steeds verder gevormd. Toch kan de kans op een miskraam voor jou als aanstaande moeder nog steeds een angst zijn. Hoewel die kans, zeker in het eerste trimester– nog steeds aanwezig is, is de kans op een miskraam, na het zien of horen van het hartje in deze week al verminderd naar ongeveer 5 procent.

Lees hier: Hoe groot is de kans op een miskraam? Een overzicht per week

Jouw lichaam in week 9

Als je 9 weken zwanger bent, merk je waarschijnlijk veranderingen op in je borsten. Deze worden vaak voller en ronder. Ook verandert vaak de kleur van de tepels. Deze worden vaak donkerder, zodat de baby deze na de geboorte makkelijker kan vinden. Je borsten kunnen gespannen aanvoelen. Zorg ervoor dat je beha’s draagt die niet te krap zitten, of pak gewoon lekker die sportbeha zonder beugel, als dat beter aanvoelt.

Als je 9 weken zwanger bent is  het ook normaal dat je al wat aangekomen bent. In het eerste trimester is dit gemiddeld tussen de halve kilo en twee kilo. Toch zijn er ook genoeg vrouwen die niet direct aankomen, of soms zelfs iets afvallen, door moeheid of misselijkheid. In beide gevallen is dit niets om je zorgen over te maken. Je baby is de hoogste prioriteit van jouw lichaam, dus die krijgt alles wat hij of zij nodig heeft!

Checklist 9 weken zwanger

  • Nu je een beetje hebt kunnen wennen aan het idee dat er een kleintje onderweg is, is het raadzaam om ook eens te kijken naar je financiële budget. Wat kost een baby precies, wat hebben jij en je partner te besteden en kunnen jullie een financieel plan maken voor als de baby er is?
  • Als je nog geen vervolgafspraak hebt gemaakt bij de verloskundige of de echoscopist, dan is dit het moment om dat te doen. Je termijnecho, ofwel de 10-wekenecho staat voor volgende week gepland!

8 weken zwanger10 weken zwanger 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen