Last van pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap? Dit kun je eraan doen

Zwanger Laurien Bleeker 3 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Je lichaam verandert drastisch tijdens een zwangerschap. Niet alleen groeit je buik, ook kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes zoals pijnlijke borsten. Een vervelende kwaal, maar wel heel normaal.

Pijnlijke borsten hebben is op z’n zachtst gezegd ongemakkelijk te noemen. Je kan gevoeligheid ervaren, maar ook echt pijn bij aanraking of beweging.

Symptomen van pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen merken aan hun borsten dat ze zwanger zijn. Vanwege de gevoeligheid, misschien zijn ze wat groter, maar in ieder geval aanwezig in een bepaalde vorm. Pijnlijke borsten kunnen aanvoelen als constant zeurende pijn of als scherpe pijnscheuten. Soms voel je alleen pijn bij aanrakingen.

Vaak beginnen de symptomen in het eerste trimester van de zwangerschap. Bij sommige vrouwen gaan de pijnlijke borsten over na de eerste twaalf weken. Helaas kan het ook voorkomen dat je de hele zwangerschap last hebt van de gevoeligheid. Soms komt de pijn in golven: dan weer een tijdje niet, dan weer een tijdje wel.

Oorzaken van pijnlijke borsten

Dat je last kunt krijgen van pijn in je borsten tijdens je zwangerschap komt door de toename van hormonen in je lijf. Oestrogeen en progesteron zijn nodig voor het uiteindelijk kunnen geven van borstvoeding. Die veranderingen van (hoeveelheid) hormonen in je lichaam zorgen ook voor een verhoogde bloedtoevoer naar je borsten. Daardoor worden ze zwaarder (groter) en gevoeliger.

Natuurlijk zorgt die groei van je borsten ook voor gevoeligheid. De melkklieren groeien en het vetweefsel neemt toe. Ook die veranderingen kunnen zorgen voor pijnlijke borsten.

Wat kun je doen?

Een beha in de juiste maat én met goede ondersteuning kan de pijn van je zwaarder wordende borsten iets verlichten. Zacht materiaal en geen beugel in je beha helpt voor meer comfort. Sommige vrouwen vinden het fijn om de pijn te verzachten met kou of warmte. In beweging blijven met zo min mogelijk druk op je borsten, zoals zwemmen of wandelen, bevordert de bloedcirculatie en dat kan pijn verminderen.

Wanneer bel je de huisarts?

Pijnlijke borsten zijn tijdens je zwangerschap een normale kwaal. Behalve als de pijn onhoudbaar is, als je borsten rood zijn of gezwollen. In dat geval kun je het beste even contact opnemen met je huisarts. Deze kan onderliggende complicaties uitsluiten en je geruststellen.

Kylie Jenner’s borsten beginnen melk te lekken in nieuwe TikTok en haar reactie is fantastisch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme