Voorspelling: dit worden de populairste babynamen in 2024

Babynamen Wilma Groothuis 3 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Een nieuw jaar betekent nieuwe voorspellingen van de populairste babynamen voor komend jaar. Zouden het mooie klassieke, stoere korte of hippe moderne namen zijn? Kaartje2go voorspelt voor ons op basis van interne data de populairste babynamen van 2024.

Opvallend is dat een frisse oer-Hollandse wind door de top 100 meest populaire babynamen waait.

De populairste babynamen

De kaartenwebshop deed onderzoek naar de meest gekozen babynamen op hun geboortekaartjes en maakte op basis hiervan een voorspelling voor komend jaar. Naar verwachting worden Noah, Emma en Lucas de populairste babynamen in 2024.

Het lijkt erop dat we ook dit jaar weer korte namen kiezen voor onze kleintjes. Acht van de tien namen in de top tien hebben vier of minder letters. Alleen Emily en Sophie, op de vijfde en achtste plaats, zijn een uitzondering.

  1. Noah
  2. Emma
  3. Lucas
  4. Yara
  5. Emily
  6. Finn
  7. Elin
  8. Sophie
  9. Liam
  10. Zoë

Snelle stijgers en nieuwkomers

De naam Emily is snel in populariteit gestegen, blijkt uit het onderzoek. In de voorspelling voor 2023 stond die naam nog op de 33ste plaats in de top 100. Dit jaar staat Emily vijfde. Naast snelle stijgers zijn er ook nieuwkomers in de top 100 babynamen die het tot de eerste vijftig hebben geschopt. Luna (plek 15), Evi (plek 22), Boaz (plek 27) en Lars (plek 42) zijn nieuwe namen in de lijst.

“Het is ieder jaar weer interessant om te zien welke namen verdwijnen en welke namen hun intrede doen”, vertelt Amber Serbonij van Kaartje2go. Sommige namen zijn al jaren populair, zoals Noah en Finn, maar het blijft lastig om hier echt een pijl op te trekken. Hoewel de naam Emily best zo’n spectaculaire nieuwkomer kan zijn door de populaire serie Emily in Paris.”

Opvallende dalers

Naast de snelle stijgers zijn er ook opvallende dalers. Max is het meest gedaald met 65 plaatsen, van plek 30 naar plek 95. Liv is gezakt van 5 naar plek 53. Tess, de nummer negen van een jaar geleden, staat op plek veertig.

Finn, de op één na populairste jongensnaam van 2023, is nu een jaar later nog altijd een populaire naam en staat op de zesde plek. Luca is gezakt van plek vier naar plaats 33. Sem, die een jaar geleden nog de op twee na populairste jongensnaam was, staat op plek 16 in de top 100.

Engelse en Nederlandse namen

Namen uit Engeland zijn gewild onder Nederlandse vaders en moeders. Twintig namen uit de top 100 zijn van Britse afkomst. Samen met het Hebreeuws staat deze afkomst hiermee bovenaan. Een Nederlandse naam is ook nog altijd populair. Deze herkomst komt twaalf keer terug in de ranglijst. Nieuwe oer-Hollandse namen zijn Ties, Guus en Fien.

“Naast de herkomst zijn ook de betekenissen van de namen uit de top 10 opvallend. De helft van deze namen heeft namelijk een lieflijke betekenis, zoals eerlijk, licht, lief of vrede”, legt Serbonij uit.

20x babynamen voor als je de naam ‘Sam’ leuk vindt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme