Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwangerschapskalender 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

10 weken zwanger – zwangerschapskalender

Ja, dubbele cijfers vanaf deze week! Week 10 is een belangrijke week in jouw zwangerschap. De baby heeft zich inmiddels ontwikkeld van embryo tot foetus en zijn of haar organen zijn allemaal aangelegd.

Deze week is ook spannend voor jou. Je zal deze week jouw termijnecho hebben. En misschien is dat wel de eerste blik die je op je baby zal kunnen werpen! Ook moet je in deze week nadenken of je de baby wilt laten testen op verschillende genetische aandoeningen.

Jouw baby in week 10

De baby is inmiddels ongeveer 4,5 centimeter groot en vergelijkbaar met de grootte van een aardbei. De organen zijn allemaal aangelegd en zijn in werking gesteld! Ook krijgt je baby vanaf deze week nageltjes en haar. Er wordt al druk getrappeld in jouw baarmoeder, maar dit voel je nog niet. De baby slikt vanaf deze week ook al kleine beetjes vruchtwater in. De schedel van je baby is echter nog wel transparant. Als je nu in je buik zou kunnen kijken, zou je de hersenen kunnen zien. Vanaf nu bevindt je baby zich in een heuse groeispurt. Hij of zij zal ongeveer 2 centimeter per week groeien! De hartslag van de baby ligt waarschijnlijk rond de 150 slagen per minuut.

Jouw lichaam in week 10

Hoewel je nog geen mooi klein buikje hebt waar je lekker overheen kan wrijven, zal je vanaf deze week al wel aan je lichaam merken dat je 10 weken zwanger bent! Je bent waarschijnlijk iets meer opgeblazen. Ook je stoelgang kan tijdens je zwangerschap behoorlijk veranderen. Dit komt omdat je baarmoeder een steeds grotere plaats inneemt in je lichaam. Je darmen kunnen hierdoor soms wat bekneld raken. Eet genoeg vezels om je spijsvertering soepel te houden!

Andere klassieke kwaaltjes zoals misselijkheid, moeheid en gespannen borsten zijn waarschijnlijk nog steeds aanwezig. Dit zal waarschijnlijk beter worden in het tweede trimester. Deze week zal je verloskundige of echoscopiste ook een termijnecho bij je maken. Dit gebeurt via je buik. De baby wordt opgemeten en de echoscopiste zal op basis van de afmetingen uitrekenen wat jouw uitgerekende datum is. Deze blijft na de echo finaal en wordt dus later niet meer aangepast op de grootte van je baby. Op de echo zal je zien dat de baby echt al een mensje is. Het hoofdje is nog erg groot, maar alles zit er al op en aan!

Na de termijnecho is het zaak om na te denken over eventueel prenataal onderzoek van je baby. Normaal gesproken zijn de combinatietest en de NIPT-test de standaardopties. Overleg met je verloskundige wat jouw voorkeur heeft. Ben je onder de 35 jaar? Dan zijn de prenatale onderzoeken optioneel. Boven de leeftijd van 35 jaar zijn deze standaard. Prenataal onderzoek bestaat vaak (deels) uit een bloedtest. Vaak kan je direct na je termijnecho bloed laten afnemen.

Checklist 10 weken zwanger

  • Overleg na je termijnecho de mogelijkheden voor prenataal onderzoek. Lees je in en bespreek met je partner wat jullie voorkeur heeft. Maak een afspraak voor het afnemen van bloed voor de NIPT-test, of plan een afspraak voor de combinatietest bij je verloskundige.
  • Verwen jezelf met een shopdag! Koop lekker wat nieuwe, ruimvallende kleding. Je broeken zouden vanaf nu vrij snel wat strakker kunnen gaan zitten. Zwangerschapskleding is wellicht nog te vroeg, maar het is belangrijk dat je je comfortabel voelt tijdens je zwangerschap.

9 weken zwanger  –  11 weken zwanger

Je allereerste echo: dit kun je ervan verwachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme