Van dit Nederlandse ziekenhuis mogen zwangeren zelf thuis hartfilmpjes maken: ‘We kijken live mee’

Zwanger Wilma Groothuis 18 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Als jij een medische zwangerschap hebt, moet je regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Dat is alleen maar goed, er gaat natuurlijk niks boven de gezondheid van je ongeboren kindje. Maar wat nou als je niet meer elke keer naar het ziekenhuis hoeft voor controle, maar thuis zelf een hartfilmpje van je baby kan maken?

Dit is voor zwangere patiënten van het St. Jans Gasthuis (SJG) Weert nu mogelijk.

Gecompliceerde zwangerschap

Dit geldt voor zwangeren vanaf 30 weken, die meerdere keren per week gecontroleerd moeten worden door middel van een hartfilmpje (CTG), omdat zij een gecompliceerde zwangerschap hebben. Met een CTG wordt de hartslag van het ongeboren kindje en het samentrekken van de baarmoeder gemeten.

Dit gebeurt niet allemaal op eigen houtje, vanuit het ziekenhuis kijkt de gynaecoloog of de verloskundige ondertussen mee met de metingen. “We kijken live mee en bespreken de uitkomsten direct erna telefonisch”, vertelt Verloskundige Aemee op de website van het SJG. “Natuurlijk zijn we altijd bereikbaar voor overleg. En indien nodig komt de patiënt alsnog naar ons VMK-centrum voor onderzoek.”

De werking

Hoe gaat dit dan in zijn werk? De zwangere vrouw krijgt instructies over de werking van het CTG en oefent dit eerst samen. Als dat allemaal duidelijk is, krijgt ze een apparaat met buikbanden mee en maakt zelf het CTG op de momenten wanneer dat is afgesproken met de gynaecoloog of de verloskundige.

“Met deze oplossing kunnen we zwangeren dezelfde kwaliteit van zorg leveren, zonder dat zij daarvoor geregeld naar het ziekenhuis hoeven te komen”, vertelt klinisch fysicus Sjoerd Rijnsdorp op de website van het SJG. “Het gaat om een service die in overleg aangeboden wordt; alleen als de situatie het toelaat en de patiënt het wil. In veel gevallen is deze methode minder belastend voor de zwangere en haar omgeving. De gegevens komen automatisch in het patiëntendossier en worden niet extern opgeslagen.”

Andere ziekenhuizen

Het SJG is niet het eerste ziekenhuis waar ze nieuwe technologie toepassen op het gebied van thuismonitoring. Zo bestaat deze optie in een paar andere ziekenhuizen ook al, maar dan bijvoorbeeld in eenvoudigere vorm. Zwangere vrouwen kunnen dan hun bloeddruk zelf thuis meten en doorgeven naar het ziekenhuis.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe de technologie elk jaar weer verandert en verbetert, ook omtrent het maken van een hartfilmpje. De kans is dan ook aanwezig dat meer ziekenhuizen dit over gaan nemen. Op die manier zal er steeds meer mogelijk zijn in de toekomst voor zwangere vrouwen. Dit scheelt hen weer tijd en geld, want elke keer op en neer naar het ziekenhuis kost natuurlijk ook wel wat.

Eerdere ontwikkelingen

Het is niet voor het eerst dat je zelf thuis naar het hartje van je ongeboren kindje kan luisteren. Al een aantal jaar kun je gewoon op Bol.com of Aliexpress een hartslagmeter kopen. Ook een echoapparaat kun je online huren, met een tube gel en een laptop erbij. Maar niet iedereen is blij met deze ontwikkelingen, met name de medische kant niet.

Een echo wordt normaal gesproken door iemand gedaan die hiervoor een opleiding heeft gevolgd en dus ook alle kennis in huis heeft. Zo kan een echoapparaat verkeerd gebruikt worden of er kan alleen maar onrust ontstaan, als je bijvoorbeeld het hartje niet hoort, terwijl mensen juist een echo willen maken om gerustgesteld te worden. Daarom is dus niet iedereen het met deze ontwikkeling eens.

Miskraam voorspellen? Het is nu mogelijk met deze 3D-echo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme