Miskraam voorspellen? Het is nu mogelijk met deze 3D-echo

Zwanger Japke Janneke Sybesma 26 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is de angst van iedereen die net een positieve zwangerschapstest in handen heeft: een miskraam. Het kan iedereen overkomen. Echter is het nu mogelijk om een miskraam te voorspellen. Hoe? Het kan door middel van een nieuwe geavanceerde 3D-echo techniek.

Wanneer je twee of meer miskramen hebt gehad in het verleden, is het mogelijk om een volgende miskraam te voorspellen.

Miskraam voorspellen

In het Erasmus MC hebben onderzoekers ontdekt dat embryo’s die eindigen in een miskraam, zich in de eerste tien weken langzamer ontwikkelen dan baby’s die levend ter wereld komen. Hoewel de groei wel normaal kan verlopen, blijft de ontwikkeling achter. In dit onderzoek is er gewerkt met geavanceerde 3D-echo’s. Hiermee zijn er hologrammen gemaakt van het embryo. Zo konden ze de armen, benen, maar ook de vorm en de lengte van de hersenen beoordelen.

Wanneer er dus in deze eerste tien weken van de zwangerschap gelet wordt op de vorm en ontwikkeling van de embryo’s is het mogelijk om een eventuele miskraam te voorspellen. Dit kan fijn zijn voor stellen die al eerder een miskraam hebben gehad. Het kan geruststelling bieden of juist eerder voor duidelijkheid zorgen.

Omdat de nieuwe technologie nog duur en in ontwikkeling is, is het niet mogelijk om dit bij een reguliere verloskundige te laten uitvoeren. Het Erasmus MC hoopt binnen een jaar een speciale kamer te hebben gerealiseerd waar stellen terecht kunnen die in het verleden twee of meerdere miskramen hebben gehad.

Risico

Het is niet duidelijk waarom de ene zwangerschap eindigt in een miskraam en een andere niet. De oorzaak is vaak genetisch. Verder zijn er nog wel een aantal dingen die het risico op een miskraam kunnen vergroten. Zo speelt leeftijd een rol. Vrouwen die ouder zijn, hebben een grotere kans op een miskraam. Daarnaast kan ook roken, gewicht of diabetes een verhoogd risico geven.

Echter kunnen miskramen bijna niet voorkomen worden. Dat was ook niet het doel van het onderzoek. Met deze nieuwe techniek hopen de onderzoekers in ieder geval het risico van een nieuwe miskraam te kunnen aangeven en misschien in een vroeg stadium van de zwangerschap geruststelling te kunnen bieden aan ouders.

Deze rituelen kun je uitvoeren na een abortus of miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme