Laurien: ‘Van struinen door de straatjes van de Jordaan tot struinen langs kleedjes vol fel gekleurde troep’

Eropuit Laurien Bleeker 26 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Ze schrijft graag over van alles wat met (haar) kinderen en opvoeden te maken heeft. Een tip: lees het met een knipoog. Dit keer gaat haar column over Koningsdag met kinderen: ‘Van struinen door de Jordaan op zoek naar vintage parels tot struinen langs kleedjes vol fel gekleurde troep’.

“Sinds ik me in het Amsterdamse leven bevind, heb ik Koningsdag (toen nog Koninginnedag) gevierd in het centrum van de hoofdstad. Als student gehuld in een oranje outfit, dwalend via de grachten van het Leidseplein naar het Koningsplein. Later, student-af, struinend door de straatjes van de gezellige Jordaan. Op zoek naar snuisterijen en daarna appeltaart bij Winkel 43 op de Noordermarkt. Tegenwoordig wandel ik op Koningsdag met drie kinderen over de plaatselijke (vaarwel Amsterdam) vrijmarkt waar kinderen hun rommel verkopen. Niks geen parels van keramiek, gouden lepeltjes, vintage lijsten of antieke kastjes. Alleen maar te fel gekleurd speelgoed en vieze oude knuffels.

Vind ik dat erg? Helemaal niet. Ik vind het juist één van de gezelligste dagen van het jaar. Iedereen is feestelijk gekleed (ja, in te fel oranje, maar dat neem ik voor lief), iedereen is vrij en blij. De kinderen kijken dit jaar al weken uit naar Koningsdag. Ik heb ze beloofd om dit keer zelf een kleedje uit te gooien en die vol te stallen met oude meuk. Een goed moment om alle babyspullen weg te doen, want die hebben we niet meer nodig. Ook een goede motivatie voor de jongens om hun speelgoed eens uit te zoeken en daar nog wat leuks aan te verdienen. Wat waarschijnlijk meteen weer wordt uitgegeven aan troep van anderen, maar dat terzijde.

Koningsdag met kinderen

We hebben er helemaal zin in: de oudste en ik starten op de rommelmarkt. Het is in het parkje naast de basisschool. Een klein, overzichtelijk park waar alleen kinderen een kleedje uitgooien. Heel gemoedelijk, kneuterig zelfs. Er wordt niets georganiseerd, het is een initiatief vanuit de kinderen (of ja, de ouders) zelf. De man en jongste twee komen later met koffie en oranje tompoucen. Koningsdag is niet compleet zonder dat je een oranje tompouce eet, nietwaar? Een puntje van kritiek: het onvoorspelbare weer in ons land.

Het is geen grap dat het weerbericht voor Koningsdag in mijn app verandert met het uur. Het wordt veertien graden, top. Oh nee, toch niet: tien graden geeft hij nu aan. Een uur later: toch wel veertien graden en droog. Ik kan het niet laten om te blijven checken, terwijl ik weet dat het tot op de dag zelf opeens heel anders kan zijn. Laten we met z’n allen een zonnedans doen en hopen op een wonderbaarlijk mooie lentedag.

Ik heb de kinderen al proberen uit te leggen dat het hele rommelmarktfeestje niet door kan gaan wanneer het regent. Helaas heb ik ze ook aangeleerd dat ze in oplossingen denken en niet in problemen… ‘Maar dan doen we toch een regenjas aan mama?’ Goed punt. ‘En dan nemen we een paraplu mee voor de spulletjes’. Oké, oké, goed over nagedacht. ‘En vuilniszakken voor onder het kleedje.’ Je snapt dat ik gewoon op dat kleedje zit aankomende donderdag, weer of geen weer. Lang leve Koningsdag met kinderen!”

Laurien: ‘Ik wil geen herhaling van de zomervakantie van vorig jaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme