Deze 5 moeders kozen voor flesvoeding

Persoonlijk Laura Saija 26 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Een populair onderwerp in de wereld van het ouderschap: borstvoeding of flesvoeding? Wat gebeurt er als borstvoeding simpelweg niet werkt voor jou en je baby? Of als je, om welke reden dan ook, besluit om flesvoeding te geven?

Flesvoeding kan een gezonde en veilige optie zijn voor zowel moeder als kind.

Deze 5 moeders kozen voor flesvoeding

Vijf moeders vertellen openhartig over de keuze om flesvoeding te geven aan hun baby’s en hoe zij omgingen met de reacties van anderen.

Moeite met borstvoeding

Elise (34): “Voor mij was het een persoonlijke keuze. Ik had moeite met borstvoeding geven en mijn baby had moeite met het aanhappen. Ik heb geprobeerd het op te lossen met hulp van een lactatiekundige, maar het werkte gewoon niet voor ons. Ik kreeg soms het gevoel dat ik me moest verdedigen. Mensen vragen vaak waarom je geen borstvoeding geeft en soms lijken ze te denken dat flesvoeding minder goed is voor de baby. Dat is gewoon niet waar.”

Fulltime werken

Saskia (32): “Bij mij was het eigenlijk een praktische keuze. Ik werk fulltime en het was gewoon niet haalbaar om borstvoeding te geven en kolven op het werk. Flesvoeding gaf me de vrijheid om te werken en tegelijkertijd te weten dat mijn baby gevoed werd. Ik heb eigenlijk geen negatieve reacties gehad. Mensen begrepen mijn situatie en respecteerden mijn keuze.”

Gezondheid

Maria (29): “Voor mij was het een combinatie van gezondheidsproblemen en praktische overwegingen. Ik heb een ziekte die ervoor zorgde dat mijn borstvoeding niet voldoende op gang kwam. Ik heb soms het gevoel dat mensen denken dat ik niet genoeg moeite heb gedaan om borstvoeding te geven, maar ze weten niet wat ik allemaal heb doorgemaakt. Ik heb echt het beste gedaan voor mijn baby en mijn gezin.”

Pijnlijk

Melanie (25): “Ik heb bij mijn eerste kindje borstvoeding geprobeerd, maar het was zo pijnlijk dat ik het niet volhield. Toen mijn tweede kindje kwam, wist ik al dat ik voor flesvoeding zou gaan. Het voelde gewoon als de juiste keuze voor ons. Ik heb wel eens opmerkingen gekregen als ‘Je hebt het niet eens geprobeerd’. Dat was heel vervelend, maar ik wist dat ik de beste beslissing voor mijn baby had genomen.”

Vast schema

Sharon (31): “Ik heb nog twee andere kinderen en ik wilde graag een voedingsschema dat voor ons allemaal werkte. Ik heb geen negatieve reacties gehad, maar ik heb wel gemerkt dat er soms een stigma heerst rondom flesvoeding, alsof borstvoeding de enige ‘goede’ optie is. Flesvoeding is een gezonde en veilige optie voor veel gezinnen. Borstvoeding geven is geen makkelijke taak en het lukt niet altijd. Laten we elkaar steunen en respecteren in onze keuzes als ouders.”

Voor- en nadelen van het combineren van borstvoeding en flesvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme