Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

11 weken zwanger – zwangerschapskalender

Het is officieel: als je 11 weken zwanger bent, ligt het eerste kwart van je zwangerschap achter je! 25 procent is compleet en het zullen misschien wel hele spannende weken zijn geweest.

Hoewel de kans op een miskraam nog altijd aanwezig zijn, zijn deze al een stuk kleiner dan een paar weken geleden. Ook heb je de baby al rond zien spartelen in je baarmoeder op de echo en heb je waarschijnlijk een officiële uitgerekende datum. Als je gekozen hebt voor prenataal onderzoek, zal je de uitslagen ervan deze week nog even moeten afwachten.

Jouw baby in week 11

De baby is ontzettend hard aan het groeien en is in week 11 ongeveer 6 centimeter. Dit is vergelijkbaar met een limoen. Het hoofdje van de baby is momenteel net zo groot als zijn hele lijfje, maar geen zorgen, dit gaat de komende maanden bijtrekken. Als je 11 weken zwanger bent, worden de organen van de baby verder ontwikkeld. Het huidje van je baby is momenteel nog doorzichtig, maar dit zal in de komende weken gaan veranderen. Daarnaast groeien de haarzakjes, vingernageltjes en de basis van de melktandjes als kool. Een echt mensje in wording!

Jouw lichaam in week 11

Zoveel vrouwen, zoveel buiken. Sommige vrouwen hebben in maand 8 nog niet eens een echte dikke buik, terwijl anderen al een ronding beginnen te zien als ze 11 weken zwanger zijn. Het kan ook erg verschillen of de baby je eerste of een tweede of derde is. De buikspieren zijn tijdens de eerste zwangerschap vaak nog wat sterker en nog niet opgerekt. Hierdoor groeit je buik in de eerste maanden minder snel. Bij een tweede kind rekken de buikspieren veel sneller mee.

Als je op je buik gaat liggen met je knieën omhoog en je benen iets uit elkaar, kan je net boven je schaambeen waarschijnlijk al een harde rand voelen. Dit is je baarmoeder, die op het punt staat om boven het schaambeen uit te groeien. Of je het zal kan zien of niet, jouw buikje is onderweg!

Een ander kwaaltje waar je tijdens je zwangerschap last van kan krijgen, is en veranderde vaginale afscheiding. Dit zal waarschijnlijk meer zijn, in een witte kleur en een taaie structuur. Dit is volstrekt normaal en dient als bescherming tegen bacteriën om je baby te beschermen. Verder zal je je in week 11 nog behoorlijk moe voelen, en misschien ook misselijk. Nog een paar weken, dan is het ergste waarschijnlijk voorbij..

Checklist 11 weken zwanger

  • Als je een goede 10-wekenecho hebt gehad en de uitgerekende datum bepaald is, is het verstandig om een kraamhulp op de hoogte te stellen van jouw zwangerschap. Zij zal jou na de geboorte van je baby komen helpen in de eerste week. Jouw verloskundige zal je hier waarschijnlijk folders over mee hebben gegeven, of advies over verschillende kraamhulpen. Ook kan je op internet een match vinden met een kraamhulp die jou, op basis van een persoonlijk profiel, aanspreekt.
  • Weet je niet precies waar je wel en niet voor verzekerd bent? Dan doe je er verstandig aan om je verzekering eens op te bellen. Leg je situatie uit en vraag naar de verschillende mogelijkheden rondom kraamhulp en een ziekenhuisbevalling.

Je allereerste echo: dit kun je ervan verwachten

10 weken zwanger  –  12 weken zwanger

Kraamzorg regelen? Hou deze checklist erbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme