De uitgerekende datum berekenen, zo doe je dat!

Zwanger Laura Saija 2 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het verwachten van een kind is een van de meest spannende en bijzondere momenten in het leven van ouders. “Hoe moet ik mijn uitgerekende datum berekenen?”, is de grote vraag.

De uitgerekende datum is de geschatte datum waarop een baby ter wereld zal komen.

Uitgerekende datum berekenen

De uitgerekende datum berekenen kan voor aanstaande moeders soms verwarrend zijn. Een van de eerste stappen bij het vaststellen van de uitgerekende datum is het bepalen van het moment waarop de bevruchting heeft plaatsgevonden. Er zijn verschillende methoden om een schatting van de uitgerekende datum te maken.

Op welke datum ben ik bevrucht?

Om de uitgerekende datum te bepalen is het goed om na te gaan wanneer je bent bevrucht. De bevruchtingsdatum is het moment waarop een zaadcel een eicel bevrucht. Deze datum is niet makkelijk om precies vast te stellen, omdat de meeste vrouwen hun ovulatie niet nauwkeurig bijhouden. Een methode om de bevruchtingsdatum te schatten, is door te kijken naar de eerste dag van de laatste menstruatieperiode. Het is belangrijk om te weten dat de conceptie meestal plaatsvindt rond de twee weken na deze datum, wanneer de ovulatie normaal gesproken plaatsvindt.

Tekenen van conceptie

Naast het bijhouden van de menstruatiecyclus, kunnen vrouwen proberen de conceptie te achterhalen aan de hand van fysieke en emotionele veranderingen. Enkele tekenen van conceptie zijn ochtendmisselijkheid, gevoelige borsten, vermoeidheid en een verhoogde gevoeligheid voor geuren. Deze symptomen kunnen een aanwijzing zijn dat de conceptie heeft plaatsgevonden en kan helpen bij het schatten van de bevruchtingsdatum en uitgerekende datum.

Hoe bereken je hoelang je zwanger bent?

Het bepalen van de zwangerschapsduur is handig om de ontwikkeling van de baby te volgen.

Zwangerschapsduur in weken

Een eenvoudige manier om de zwangerschapsduur te berekenen, is door het aantal weken tussen de bevruchtingsdatum en de huidige datum te tellen. Als de exacte bevruchtingsdatum onbekend is, kan de eerste dag van de laatste menstruatiecyclus als uitgangspunt worden genomen. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatiecyclus. Als je eenmaal weet hoelang je zwanger bent, kun je ook makkelijker de uitgerekende datum berekenen.

Termijnecho

Voor een nauwkeurigere schatting van de zwangerschapsduur is een echo een waardevol hulpmiddel. Tijdens een echografie kan de arts de grootte van de foetus meten en de ontwikkeling ervan evalueren. Hierdoor kan de zwangerschapsduur nauwkeuriger worden vastgesteld. Heb je geen idee wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, dan biedt een echo uitkomst.

Bestaat dé uitgerekende datum eigenlijk wel? ‘Inleiden met 42 weken is niet verplicht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme