Dilemma: ‘Zal ik apart gaan koken voor mijn kind dat bijna niets lust?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 2 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Diantha (34) haar dilemma voor: “Zal ik apart gaan koken voor mijn kind dat bijna niets lust?”

“De eerste twee jaar at mijn zoon werkelijk alles: bananen, aardbeien, grapefruit, doperwten, wortels, aubergine. Wat ik hem ook voorschotelde, hij vond het heerlijk. De laatste twee jaar is dit helaas enorm veranderd. Het laatste jaar is het zelfs een echte struggle geworden. Hij lust bijna niets meer.

Lange tanden

Als ik hem een pasta met gepureerde verse groenten, waaronder spinazie en groene asperges, voorschotel, dan zie ik het hem met lange tanden eten. Ook doet hij er altijd erg lang over. Het gebeurt vaak dat hij meer dan een uur over zijn avondeten doet. En dan zie ik dat hij alleen de pastavlinders op heeft gegeten. Op deze manier krijgt hij veel te weinig voedingsstoffen binnen.

Iets anders eten

Als ik hem dan vraag wat hij wél wil eten, dan zegt hij altijd dat hij ‘gewoon’ een tosti of pasta met alleen tomatensaus en wat kaas wil. En hij vindt krieltjes met jus en wat broccoli ook wel lekker. Dit brengt mij direct op mijn dilemma: moet ik apart gaan koken voor hem? De rest van mijn gezin, mijn man en twee andere kinderen, eten wel alles en genieten wel van mijn kookkunsten.

Wat de pot schaft

Mijn man is zegt dat hij mee moet eten met wat de pot schaft. Ik vond dat eerst ook, maar nu ik zie hoe weinig mijn zoon binnenkrijgt, heeft mij dat wel aan het denken gezet. Het kan niet zo zijn dat hij alleen maar pasta of rijst, zonder iets erbij, blijft eten. Dat kan toch niet gezond zijn?

Apart voor hem koken?

Zal ik apart voor hem gaan koken, zodat hij ook iets eet wat hij wel lekker vindt? Ik kan dan iedere ochtend vragen waar hij trek in heeft en dat maken. Of zal ik hem gewoon blijven voorschotelen wat wij eten in de hoop dat hij het misschien ooit lekker gaat vinden. Ik ben benieuwd hoe andere ouders met dit probleem omgaan.”

Dilemma: ‘Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen