Dilemma: ‘Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Diandra (41) haar dilemma voor: “Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?”

“Tien jaar geleden leerde ik mijn man Gijs kennen. We zaten toen allebei in loondienst en waren iedere dag tot laat aan het werk. Jarenlang fantaseerden we om een eigen bedrijf in de evenementen te starten. Halverwege 2019 trokken we eindelijk de stoute schoenen aan en namen we om verder te gaan met ons eigen bedrijf, ontslag bij onze werkgevers. Op onze spaarrekening hadden we een buffer, die groot genoeg was om ons eigen bedrijf op te zetten en onze vaste lasten te betalen. Tenminste, dat dachten we. We hadden geen rekening gehouden met corona en de lange nasleep daarvan.

Nu of nooit

We hadden onszelf drie jaar gegeven om ons eigen bedrijf goed te laten lopen, maar we zijn nu inmiddels vier jaar verder en het loopt nog niet zoals het zou moeten. We werken keihard om ons bedrijf te laten slagen, maar helaas. Daarom wil ik weer in loondienst gaan werken, maar geen enkel bedrijf wil mij aannemen. En daar komt nog een ander probleem bij: onze grote kinderwens. Gijs en ik willen graag een kind. Met mijn leeftijd voelt het als ‘nu of nooit’. Maar moeten we nu wel voor een kind gaan nu we het financieel minder hebben?

Alles kunnen geven

In een ideale wereld zou je je kind natuurlijk alles willen geven. Nieuwe kleding, genoeg speelgoed en mooie herinneringen. Op dit moment hebben wij alleen liefde te geven, want financieel gaat het niet goed. Na onze vaste lasten houden we heel weinig geld over. De auto hebben we inmiddels verkocht en we eten soms vier dagen in de week dezelfde soep of pasta. Is het dan niet enorm egoïstisch om nu voor een kind te gaan? Wat als we de spullen die een kind nodig heeft niet kunnen betalen? Dat zou ik verschrikkelijk vinden.

Dilemma

We spreken er dagelijks over en komen er maar niet uit. Gezien mijn leeftijd, ik word binnenkort 42, vind ik dat de tijd dringt. Moeten we wachten tot het financieel beter gaat? Wat als dat pas over twee of drie jaar is? Misschien is het dan al te laat, dat maakt me erg nerveus en verdrietig. Gijs zegt soms dat we er maar gewoon voor moeten gaan, want wat heeft een kind nu allemaal nodig? Dat is ook wel weer zo, maar toch voelt het dubbel.”

4 dingen die je kan doen wanneer je ruzie hebt met een collega

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme