12 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Een taartje om te vieren dat je officieel in je laatste week van je eerste trimester zit, raden wij je zeker aan! Week 12 markeert het einde van een spannende tijd, waarin de zwangerschap nog helemaal nieuw voor je was.

De baby groeit inmiddels als kool een misschien begin je dit al te merken aan je lichaam. Ook een verandering in zwangerschapskwaaltjes kan gaan plaatsvinden vanaf 12 weken.

Jouw baby in week 12

Ondanks dat je er nog niks van kan voelen, is je baby ontzettend druk bezig met zwemmen, bewegen, schoppen een het drinken van kleine slokjes vruchtwater. De baby oefent vanaf week 12 vooral zijn of haar reflexen, door het buigen en aanspannen van vingertjes en teentjes. De baby is ongeveer 7 centimeter en zo groot als een pruim. Hoewel de oogjes nog altijd gesloten zijn, vormt zich achter de oogleden wel een donkere vlek. Dit zijn de pupillen die gevormd worden. Ook worden vanaf week 12 de stembanden van de baby aangelegd.

Jouw lichaam in week 12

Er is een kans dat je buikje vanaf deze week steeds beter te zien is. Maar maak je ook geen zorgen als dit niet zo is. Sommige aanstaande moeders zien nog niets voor de 20 weken. Dit is bij iedereen anders. Als je 12 weken zwanger bent, merk je misschien wel al een afname in zwangerschapskwaaltjes. Je bent wellicht al wat minder moe en misselijk. Ook dit verschilt per moeder. Vanaf week 15 of 16 geven echter bijna alle vrouwen wel aan dat de klachten afnemen. Nog even volhouden dus!

Nu je aan het einde bent van je eerste trimester, wil je het blijde nieuws misschien gaan delen met vrienden, familie en je werkgever. Met oog op een aanstaand verlof is dit zeker aan te raden. Ook bestaat er de kans dat je in week 12 de uitslag krijgt van prenataal onderzoek, als je dit hebt laten doen. Dit zou de combinatietest of de NIPT-test kunnen zijn. Je verloskundige zal hier altijd contact met je over opnemen, ongeacht of de uitslag positief of negatief is.

Checklist 12 weken zwanger

  • Een van de leukste dingen van het zwanger zijn, is misschien wel om je zwangerschap met mensen in je omgeving te delen! Veel vrouwen doen dit doorgaans pas na het eerste trimester. Verzin een leuke, originele manier om mensen in jouw omgeving te verrassen. Of houd het juist rustig. Doe waar jij je het beste bij voelt.
  • Het is ook verstandig dat je werkgever weet dat je zwanger bent. Week 12 is een prima moment om deze in te lichten over je zwangerschap. Laat hem of haar weten wat de vastgestelde uitgerekende datum is en denk na over het moment dat je idealiter verlof zou willen nemen.
  • Check of er al mogelijk nieuws is rondom de uitslag van je prenataal onderzoek. Dit neemt meestal 10 werkdagen in beslag en het bloed wordt vaak in week 10, na de termijnecho afgenomen. Rond week 12 of week 13 zou je hierover nieuws moeten ontvangen van je verloskundige.

11 weken zwanger13 weken zwanger

Een orgasme tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen