15 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel veranderingen doen zich voor als je 15 weken zwanger bent, maar die zijn allemaal positief!

Je voelt je waarschijnlijk minder moe, je baby groeit als kool en krijgt vanaf nu een nieuwe benaming. Ook zal je in deze week misschien te weten komen of je een jongetje of een meisje verwacht!

Jouw baby in week 15

Je zal er nog niet veel van voelen, maar je baby is ontzettend beweeglijk in jouw buik! Ook groeit hij of zij steeds meer in verhouding. De benen zijn inmiddels langer dan de armpjes. Je baby is nu ongeveer zo groot als een kleine sinaasappel. De oogjes zijn nog steeds gesloten, maar de baby reageert wel op licht. Als je een zaklamp op je buik zou zetten, zou je op een echo kunnen zien dat de baby wegdraait van het licht.

Misschien laat je deze week ook een pretecho maken om het geslacht van je baby te kunnen zien. De meeste echoscopisten kunnen dit met 15 weken met redelijke zekerheid voorspellen. Deze echo wordt echter niet vergoed en dien je zelf te betalen. Vind je het niet erg om nog even te wachten? Tijdens de 20-wekenecho zal de echoscopist ook duidelijk het geslacht van de baby kunnen zien. Vanaf week 15 gebruiken we ook een andere benaming voor je baby. Vanaf deze week is hij of zij embryo-af en nu officieel een foetus! Dit betekent ‘kind’ in het Latijn.

Jouw lichaam in week 15

Nu je baarmoeder officieel boven je schaambot uitsteekt, zal je buikje steeds meer zichtbaar worden. Als dat nog niet het geval is, komt dat zeker in de komende weken. Wel kan je al aan je lichaam merken dat je nu echt zichtbaar zwanger bent. Je kan last krijgen van brandend maagzuur of obstipatie. Dit komt door steeds groter wordende ruimte die jouw baarmoeder inneemt. Eerdergenoemde klachten kan je enigszins verzachten met aanpassingen in je dieet.

Niet alleen je buik zal vanaf nu steeds duidelijker gaan groeien. Ook je borsten zullen, door toenemende bloedcirculatie, groter worden. Trakteer jezelf dus zeker op een nieuwe, comfortabele beha die goed past.

Checklist 15 weken zwanger

  • Nu je heel binnenkort het geslacht van jouw baby zal weten, is het tijd voor het zoeken naar een passende naam!
  • Als je last hebt van brandend maagzuur of obstipatie, is het aan te raden om dit met je verloskundige te bespreken. Zij kan je helpen met het maken van aanpassingen in je dieet.

Dit zijn de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes

14 weken zwanger16 weken zwanger

8 dingen die je wil horen als je in verwachting bent van je derde kindje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme